Club van 100

Voor jongeren met een chronische aandoening zijn de drempels naar passende zorg, onderwijs, sport en werk vaak hoog. Veel hoger dan voor hun gezonde leeftijdgenoten. Daarom heeft ZéP de Club van 100 in het leven geroepen: een jaarlijkse bijeenkomst waar honderd sleutelpersonen op de gebieden kracht, zorg, sport, school en werk, samen met jongeren in gesprek gaan om deze problematiek op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten. De Club van 100 is tot eind 2018 dé plek om de stand van zaken te delen en toe te werken naar een integrale aanpak in de verschillende domeinen. De Club van 100 komt elk jaar bijeen op de 2e maandag van november.

Nieuws

Nieuwe leden Jongerenpanel Zorg én Perspectief

22 juni 2018

Meer invloed

Nu het Jongerenpanel verder groeit hebben zij meer input en meer mankracht om met de projecten, het veld en in de politiek stappen te kunnen zetten voor jongeren met een chronische aandoening. Bente, voorzitter van het Jongerenpanel, is blij met de groei: “Ik zie er naar uit om met deze groep nog meer stappen te kunnen zetten voor jongeren met een chronische aandoening in Nederland. We zijn blij dat de nieuwe ervaringsdeskundigen daar aan mee willen werken.”

Lees verderSluiten

Zorg én Perspectief project Youth R Coach op EULAR Congres

15 juni 2018

Het congres

Dit project en de successen hiervan worden gepresenteerd op het EULAR Congres, wat een keer per jaar plaatsvindt in Europa. Amsterdam is deze keer aan de beurt. Tijdens dit congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Lees verderSluiten

Onderzoek nieuwe Class jongeren met niet aangeboren hersenletsel

25 mei 2018

Met het onderzoek wordt verwacht meer inzicht te krijgen op de praktijkervaringen met de Class en komen de succes- en faalfactoren aan het licht. Er wordt gekeken wat nu precies werkt voor wie. Het is vooral belangrijk te kijken naar waar de deelnemende jongeren zelf behoefte aan hebben. Op basis van deze ervaringen en literatuur worden vervolgens aanbevelingen gedaan voor optimale inzet van de Class.

Voorheen lag de nadruk bij jongeren met NAH vaak op zorg. De Class richt zich juist op de periode daarna, als jongeren redelijk stabiel zijn. Dan gaat de aandacht vooral uit naar alle andere terreinen waar welzijn en geluk vanaf hangt zoals school, relaties, sport, zelfstandigheid en arbeid.

ZonMw, FNO en de Edwin van der Sar Foundation bundelden eind 2017 de krachten om jonge mensen met niet-aangeboren hersenletsel te ondersteunen. Deze jongeren krijgen door de Class de mogelijkheid om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving.

Meer weten of de Class? Bekijk hier het artikel van ZonMw.

Lees verderSluiten

Drie projecten Zorg én Perspectief afgerond!

23 mei 2018

Er zijn weer drie van de projecten van het programma Zorg én Perspectief succesvol afgerond. Dit zijn de projecten Onderwijs dat past!, Peer Buddy en Digitale Roadmap.

Van alle projecten die afronden binnen het programma ZéP wordt een korte film gemaakt om de kennis en ervaring die is opgedaan te delen. Deze filmpjes  staan op het YouTube kanaal van FNO Zorg voor Kansen en zijn te vinden via onderstaande links:

Onderwijs dat past!

Peer Buddy

Digitale Roadmap

Lees verderSluiten
Meer nieuws Houd mij op de hoogte

Club van 100 – 13 november 2017

Op maandag 13 november was de derde editie van de Club van 100 bij het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam.

Het programma startte met bijdragen van o.a. Laurentien van Oranje en Rens Raemakers (jongste Tweede Kamerlid). Vervolgens gingen de deelnemers in verschillende workshops samen met jongeren op zoek naar oplossingen: Wat doet ú voor jongeren met een chronische aandoening? Tot slot is gesproken over De Transitieroute. Jongeren met een ondersteuningsbehoefte van opleiding naar werk’. Binnenkort staat het volledige verslag op deze website. Hieronder vindt u alvast de video’s die tijdens de dag getoond werden.

Bekijk hier het programma van de Club van 100.

Lees de Factsheet ‘Jongeren met een chronische aandoening in het onderwijs’.

Lees de Factsheet ‘Jongeren met een chronische aandoening naar werk’.

Lees het rapport ‘Jongeren met een chronische aandoening in het onderwijs’.

Lees hier de 20 drempels in het onderwijs.

Video FNO Programma Zorg én Perspectief na drie jaar:

Video VAN OPLEIDING NAAR WERK – Jongeren vertellen over hun stage-ervaringen:

Verslagen Club van 100

Verslag 2015

Verslag 2016

Verslag 2017