In het project ‘Gezondere gezinnen, een gezondere wijk’ worden moeders, vaders, maar ook opa’s, oma’s én aanstaande vaders en moeders getraind om het gesprek aan te gaan over leefstijl in hun wijk. Ze volgen daarvoor een training op het gebied van leefstijl en communicatie en gaan daarin eerst met hun eigen leefstijl aan de slag. Daarna worden ze ‘Leefstijlmaatje’ binnen hun eigen sociale omgeving. Denk aan familie, vriendinnen, buren, collega’s of medestudenten.
De Leefstijlmaatjes worden getraind en gecoacht door een leefstijlcoach die actief is in de wijk. Als dat nodig is kunnen de Leefstijlmaatjes mensen uit hun omgeving doorverwijzen naar de leefstijlcoach die de contacten onderhoudt met het bestaande sociale en zorgnetwerk in de wijk. Het netwerk van de leefstijlcoach met professionals en specialisten in de wijk wordt daarmee direct verbonden met de netwerken van de Leefstijlmaatjes.
Het aantal leefstijlmaatjes moet de komende jaren groeien door de bijeenkomsten die de leefstijlmaatjes organiseren in hun eigen netwerk. Het idee is om leefstijlmaatjes met verschillende culturele achtergronden te hebben in de wijk. Een netwerk van moeders én vaders, jong én oud.
Doel van het project is structureel werken aan het verkleinen van gezondheidsverschillen door, in plaats van een professional van buitenaf, een vertrouwd gezicht uit de buurt te laten vertellen wat gezonder eten en leven haar of hem brengt.
Uitgangpunt daarbij is het met haalbare stapjes maken van gezondere keuzes in leefstijl. Goed voor jezelf zorgen (fysiek, maar zeker ook mentaal) staat centraal. Als moeders, vaders, oma’s en opa’s, buren en vrienden gezondere keuzes maken, doen de kinderen dat ook eerder. Doel is mensen te laten groeien en bewust te maken van de positieve impact van hun eigen proces, zodat zij daarna met hun eigen verhalen en ervaringen een rol kunnen spelen voor anderen.
Op deze manier wordt de stem van het gezin versterkt en worden gezinnen gezonder. Door Leefstijlmaatjes te trainen en wellicht te kunnen laten doorgroeien naar een mbo- of hbo- ‘leefstijlopleiding’ wordt daarnaast de bestaanszekerheid van gezinnen en van de wijk vergroot.
Dit project is een samenwerking tussen Stichting Basmah Academy en Leefstijlmakelaar.PRO.
Benieuwd naar de andere activiteiten van Samen Kansrijk en Gezond?
Organisatie
Basmah Academy
Projectleider
Arnold van der Kaaij
Telefoonnummer
06 - 110 084 39Volg ons
FacebookVolg ons
LinkedIn