'Dementiezorg Stads & Groen'

Dementiezorg Stads & Groen

Omschrijving

Je thuis voelen in de stad Groningen, ook als je dementie hebt. Kan dat?

Zorggroep Groningen wil in het voorjaar van 2023 de tweede etage van de Maartenshof aanpakken. Dit wordt de woonplek voor vijftig mensen met dementie. De bewoners krijgen een huiselijke, lichte woonplek met ‘Groningse’ herkenningspunten, loopruimte, gezellige zitjes en een beleeftuin op het dakterras.

Er is veel aandacht voor bewegingsvrijheid binnen en buiten. Het is belangrijk dat bewoners met dementie zich vrij in het gebouw kunnen bewegen, maar vooral dat ze zonder begeleiding naar buiten kunnen om te genieten van frisse lucht, planten, geuren en geluiden. Want de natuur geeft rustgevende, positieve prikkels.

De beleeftuin op het dakterras wordt ingericht met planten, een moestuin, een loopcircuit en zitjes. In de stad Groningen ontstaat zo een ‘stadse en groene woonplek’ voor mensen met dementie. Dat is mooi voor Groningers die hun hele leven in de stad hebben gewoond en de stad (ook als ze dementie hebben) niet willen verlaten.

Doel

Het project is geslaagd als er in februari 2023 een mooi ingerichte tweede verdieping is met voldoende beweegruimte, goed kleurgebruik, voldoende zitjes en mooi (dag)licht. En als er in mei een goed toegankelijke beleeftuin in gebruik kan worden genomen. Waar de bewoners zonder begeleiding van familie, medewerkers of vrijwilligers op hun eigen gekozen moment kunnen genieten van de natuur, de wind en de geluiden van Groningen.

Een ander doel is het delen van informatie met andere zorglocaties in Nederland over het realiseren van een beleeftuin op een etage voor bewoners met dementie.

Activiteitgegevens

Organisatie

Zorggroep Groningen

Projectleider

Miranda Wesselink

Telefoonnummer

050 - 535 45 50

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Afbeeldingen

© 2023 FNO