'Naamloze pilot in Almere'

Naamloze pilot in Almere

Omschrijving

Te vaak zien we dat gezinnen in armoede vastlopen in, onder andere, het gemeentelijke systeem. Vooral wanneer zij tegelijk te maken hebben met uitdagingen op andere vlakken. Daarom wil de Gemeente Almere in deze pilot bekijken wat er gebeurt als ze dingen echt anders doen en kritisch kijken naar de eigen processen en werkwijzen.

Almere laat één family supporter, met voldoende tijd, twee jaar lang naast het gezin staan. Het gezin heeft daarbij het stuur in handen. Tegelijkertijd verlaagt de gemeente de financiële stress waarin een gezin zich bevindt, bijvoorbeeld met giften of kwijtschelding. En Almere verbindt de hulpvraag van een gezin met het aanbod van een breed netwerk van lokale en landelijke partners.

Binnen de Naamloze pilot staat het gezin: de ouder(s) en kind(eren), echt centraal. Ze bepalen hun eigen proces, maar denken ook mee over de organisatie van de pilot. Dit is de reden dat de pilot nu nog naamloos is. Omdat de gezinnen in the lead zijn. Het is hún pilot en zij mogen daarom ook beslissen hoe het project waar zij aan deelnemen gaat heten.

Almere organiseert de pilot samen met de gezinnen die deelnemen en met Samen Kansrijk en Gezond, de Almeerse en landelijke Alliantie Kinderarmoede, number 90, Divosa, lokale partners en collega’s.

Doel

Het belangrijkste doel is dat gezinnen zich gehoord en geholpen voelen, waardoor zij zich na twee jaar gelukkiger en gezonder voelen. Doordat er meer rust en overzicht is ontstaan en ze weer aan hun eigen dromen kunnen werken.

Gemeente Almere en partners leren van gezinnen wat wél en juist níet helpt. Die lessen kan de gemeente als lokale overheid breder inzetten, om zo ook andere gezinnen beter te ondersteunen en (maat)werk verder te vermenselijken. De partners worden geactiveerd om in het klein met concrete hulpvragen aan de slag te gaan en zo hun steentje bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgave.

Door daarnaast onderzoek te doen naar deze werkwijze in ontwikkeling, willen Almere en partners laten zien wat er allemaal mogelijk is en hoe niemand meer vast hoeft komen te zitten tussen regels en organisaties die bestaan om te helpen. Zo draagt de pilot bij aan een Nederland waarin alle kinderen fijn en veilig opgroeien, met gelijke kansen.

Activiteitgegevens

Organisatie

Gemeente Almere

Projectleider

Paco Pos

Telefoonnummer

06 - 253 086 04

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO