'Samen Sterk Almere'

Samen Sterk Almere

Omschrijving

Te vaak zien we dat gezinnen in armoede vastlopen in, onder andere, het gemeentelijke systeem. Vooral wanneer zij tegelijk te maken hebben met uitdagingen op andere vlakken. Daarom wil de Gemeente Almere in Samen Sterk Almere bekijken wat er gebeurt als ze dingen echt anders doen en kritisch kijken naar de eigen processen en werkwijzen.

Almere laat één family supporter, met voldoende tijd, twee jaar lang naast het gezin staan. Het gezin heeft daarbij het stuur in handen. Tegelijkertijd verlaagt de gemeente de financiële stress waarin een gezin zich bevindt, bijvoorbeeld met giften of kwijtschelding. En Almere verbindt de hulpvraag van een gezin met het aanbod van een breed netwerk van lokale en landelijke partners.

Binnen Samen Sterk Almere staat het gezin: de ouder(s) en kind(eren), echt centraal. Ze bepalen hun eigen proces, maar denken ook mee over de organisatie van het project. Almere organiseert Samen Sterk Almere samen met de gezinnen die deelnemen en met Samen Kansrijk en Gezond, de Almeerse en landelijke Alliantie Kinderarmoede, number 90, Divosa, lokale partners en collega’s.

Doel

Het belangrijkste doel is dat gezinnen zich gehoord en geholpen voelen, waardoor zij zich na twee jaar gelukkiger en gezonder voelen. Doordat er meer rust en overzicht is ontstaan en ze weer aan hun eigen dromen kunnen werken.

Gemeente Almere en partners leren van gezinnen wat wél en juist níet helpt. Die lessen kan de gemeente als lokale overheid breder inzetten, om zo ook andere gezinnen beter te ondersteunen en (maat)werk verder te vermenselijken. De partners worden geactiveerd om in het klein met concrete hulpvragen aan de slag te gaan en zo hun steentje bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgave.

Door daarnaast onderzoek te doen naar deze werkwijze in ontwikkeling, willen Almere en partners laten zien wat er allemaal mogelijk is en hoe niemand meer vast hoeft komen te zitten tussen regels en organisaties die bestaan om te helpen. Zo draagt Samen Sterk Almere bij aan een Nederland waarin alle kinderen fijn en veilig opgroeien, met gelijke kansen.

Benieuwd naar de andere activiteiten van Samen Kansrijk en Gezond?

Activiteitgegevens

Organisatie

Gemeente Almere

Projectleider

Paco Pos

Telefoonnummer

06 - 253 086 04

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO