'Mentaal Lokaal Wassenaar'

Mentaal Lokaal Wassenaar

Omschrijving

Mentaal Lokaal Wassenaar is een lokaal netwerk dat jongvolwassenen helpt om mentaal gezond te blijven en mentale problemen aan te pakken. Als Mentaal Lokaal in Wassenaar is ‘ingeburgerd’, kunnen jongvolwassenen – en later ook andere leeftijdsgroepen – continu gebruikmaken van laagdrempelige informatie en hulp ter versterking van hun mentale gezondheid. Het gaat om online hulpmiddelen die je leren begrijpen hoe mentale gezondheid werkt en hoe je mentaal veerkrachtig blijft. Binnen Mentaal Lokaal kun je trainingen en cursussen volgen om je mentale gezondheid te vergroten.

De hulpverleners werken bij bestaande organisaties, zoals huisartsenpraktijken, preventiediensten en maatschappelijk werk. Naast de hulpverleners zijn er mensen actief die een belangrijke rol in de samenleving hebben, zoals docenten, sportcoaches en clubleiders. Zij werken samen en worden opgeleid zodat ze psychische problemen beter begrijpen en weten hoe zij hierover uitleg kunnen geven.

In de komende jaren worden de verschillende onderdelen ontwikkeld samen met jongvolwassenen en ontwerpers van Redesigning Psychiatry. Het project wordt wetenschappelijk onderzocht in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en de Vrije Universiteit Amsterdam en is een samenwerking tussen Gemeente Wassenaar, de Wassenaarse huisartsen en Indigo (Parnassia Groep).

Doel

Mentaal Lokaal Wassenaar wil het perspectief vergroten voor mensen die mentaal vastlopen. Door laagdrempelige vormen van informatie, ondersteuning en zorg blijvend beschikbaar te stellen en lokaal te organiseren, komt Mentaal Lokaal Wassenaar tegemoet aan de behoefte aan hulp, zonder daarvoor de capaciteit van de ggz te overvragen. De verwachting is dat door jongvolwassenen te ondersteunen in hun mentale weerbaarheid, zij beter kunnen blijven deelnemen aan de samenleving en dat voorkomen wordt dat zij (medisch) behandeld hoeven te worden.

Benieuwd naar de andere activiteiten van GeestKracht?

Activiteitgegevens

Organisatie

Indigo (Parnassia Groep)

Projectleider

Remco van Gaalen

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO