Jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid én een licht verstandelijke beperking (LVB) maken net als anderen gebruik van (sociale) media. Deze groep heeft echter vaker moeite om de positieve kanten van deze media te benutten. Veel van hen vinden het moeilijk om de betrouwbaarheid van online informatie te beoordelen. Ook zijn zij vaker betrokken bij cyberpesten, oplichting, sexting en grooming.
Dit vergroot klachten als angst, eenzaamheid en depressie. Uit angst om niet begrepen te worden, zijn de jongeren vaak niet open over hun negatieve ervaringen, waardoor begeleiders geen adequate ondersteuning kunnen bieden.
Het project Nep Echt! wil een interventie ontwikkelen die deze jongeren toerust om online informatie te duiden. De interventie bestaat uit een app en een infographic. De jongvolwassenen zelf ontwikkelen de interventie in nauwe samenwerking met hun begeleiders en studenten, docenten en onderzoekers van Hogeschool Windesheim.
Daarna wordt de interventie getest door circa honderd jongvolwassenen en hun begeleiders bij andere instellingen verspreid over het land. De uitkomsten worden met alle betrokkenen in kaart gebracht en gedeeld met belanghebbenden via presentaties en publicaties.
Jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid en een LVB:
Begeleiders en behandelaars binnen zorgorganisaties:
Op landelijk niveau:
Vanaf 21 februari 2023 is Nep Echt! beschikbaar in de App Store en op Google Play.
Benieuwd naar de andere activiteiten van GeestKracht?
Organisatie
Lectoraat Jeugd & Media, hogeschool Windesheim
Projectleider
Peter Nikken
Telefoonnummer
06 - 256 606 84Volg ons
LinkedInDeze activiteit wordt landelijk uitgevoerd.