'Kleingeld'

Kleingeld

Omschrijving

Korte eindexamenfilm van studenten van de Nederlandse Filmacademie over verborgen armoede. Indy (9) woont samen met haar vader Dennis en leeft in armoede. Ze schaamt zich voor de financiële toestand bij haar thuis en probeert die koste wat kost verborgen te houden voor haar vriendjes.

Wanneer ze een paar dagen voor haar tiende verjaardag van haar vader te horen krijgt dat er ook geen geld is voor een schooltraktatie, dreigt haar geheim uit te komen. Omdat ze niet als enige van haar klas geen traktatie kan hebben, besluit ze er zelf een te regelen.

Het bij elkaar sprokkelen van geld blijkt echter moeilijker dan gedacht. Ze leegt haar spaarpot, verzamelt statiegeldflesjes, maar komt maar niet verder dan een paar euro. Terwijl haar verjaardag steeds dichterbij komt, neemt de wanhoop van Indy toe. Als uiterste poging besluit ze uiteindelijk geld uit een kluisje te stelen wanneer ze met haar vrienden gaat zwemmen.

Even lijkt alles goed te komen, wanneer haar vrienden en klasgenoten onder de indruk zijn van haar traktatie en ze haar doel hiermee heeft bereikt. Maar al snel blijkt dat ze niet ongezien gestolen heeft.

Doel

Het doel van deze film is het onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken van verborgen armoede. Naast uitzending op televisie door de NPO in november ’23 en een festivaltraject, wordt de film ook aangeboden voor educatieve distributie op basisscholen. Meerdere instellingen hebben hiervoor al interesse getoond.

  • ‘Beste cinematografie fictie’ op Keep an Eye Eindexamenfestival
  • geselecteerd voor het Nederlands Film Festival
  • genomineerd als beste Nederlandse korte fictiefilm op het CineKid festival
  • geselecteerd voor het educatie-programma op het International Film Festival Rotterdam

Bekijk de film hier

Benieuwd naar de andere activiteiten van Samen Kansrijk en Gezond?

Activiteitgegevens

Organisatie

Nederlandse Filmacademie

Projectleider

Marion Slewe

Telefoonnummer

020 - 527 73 92

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram

Deze activiteit wordt landelijk uitgevoerd.

© 2024 FNO