‘Ik ben Mohammed en ik kom uit Somalië. Ik ben sinds 2009 in Nederland. Drie jaar heb ik in de asielopvang in Nijmegen gewoond. Ik kan niet de hele dag niks doen: ik ben iemand die veel ambitie heeft, die graag nieuwe dingen wil leren. In deze periode heb ik dus veel geleerd en mezelf ontwikkeld. Ik ben tolk geworden voor het COA in Somalisch, Engels en Arabisch.

Mijn studieachtergrond in Somalië was economie (Bookkeeping system for small business). Maar toen ik naar Nederland kwam, heb ik een heel andere richting gekozen, omdat dat meer bij mij past. Ik verdiepte me in de achtergrond, cultuur, gewoontes en regels van mensen. Ik heb mbo niveau 4 gedaan: sociaal maatschappelijke dienstverlening. Daarnaast heb ik mijn taalniveau verbeterd.

Maatschappelijk werk

Nu ben ik maatschappelijk werker. Van 2014 tot 2018 was ik werkzaam bij Vluchtelingenwerk in Rotterdam. Begin 2019 ben ik overgestapt naar de IND als loketmedewerker. Daar heb ik veel vaardigheden geleerd. In mei 2019 kwam ik in aanraking met Daphne van Stichting Mano en een maand later heb ik besloten om bij Mano te werken. Ik heb sindsdien veel mensen geholpen.

Zo ben ik Mohamed geworden die betrokken is en heel veel dingen doet. Ik vind het fijn om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik heb dezelfde problemen meegemaakt en wil mensen helpen op de goede weg te komen, zodat ze makkelijk kunnen integreren in de maatschappij. Ik wil dat ook zij een leuke plek vinden en zich thuis voelen in Nederland.

In het voorjaar van 2023 ben ik een eigen stichting begonnen, omdat ik zie dat de behoefte groot is. De begeleiding van vluchtelingen is minder geworden. Mijn stichting staat nieuwkomers bij, zodat ze optimaal kunnen participeren in de maatschappij. Ik wil graag mijn ideeën uitproberen, mijn eigen werkwijze. Ik hoop dat we steeds meer kunnen betekenen voor kwetsbare Rotterdammers.

Gelijk thuis

Ik was eigenlijk op zoek naar een fonds om mijn projecten te ondersteunen. Ik heb gegoogeld: ‘fonds voor statushouders’ en kwam op de website van de FIN terecht. Daar zag ik allerlei fondsen op een rijtje. Ik ben gaan kijken wat er zou passen en op die manier ben ik bij FNO terechtgekomen.

Ik heb naar Matthijs gebeld, en dacht: wauw, hier moet ik zijn. In een mail van Lotte stond dat ze nog mensen zochten voor het Gezinspanel. Ik heb me gelijk aangemeld. Het is een heel leuk team met lieve mensen. Ik mag mijn ideeën en mening inbrengen en die worden gewaardeerd. Ze denken ook met me mee en dat waardeer ik heel erg. Ik voelde me er gelijk thuis.

Krachten bundelen

Ik en het Gezinspanel hebben dezelfde ambitie: we willen het leven van gezinnen verbeteren en ook hun problemen boven water brengen, zodat de overheid en andere betrokkenen kunnen zien wat er allemaal speelt. Wij vertegenwoordigen als mensen onze medemensen. We bundelen onze krachten om samen iets te kunnen verbeteren. In mijn eentje kan ik niks veranderen en mijn geluid klinkt alleen maar in Rotterdam. Ik ben dus blij dat ik onderdeel mag zijn van het Gezinspanel.’

'Wij vertegenwoordigen als mensen onze medemensen. We bundelen onze krachten om samen iets te kunnen verbeteren.'