Jongvolwassen vaders in de gevangenis missen vaak de eerste woordjes, de eerste schooldag of de eerste stapjes van hun kind. Het is voor een vader erg pijnlijk als hij na zijn gevangenisstraf thuiskomt, en hij niet wordt herkend door zijn jonge zoon of dochter. Voor veel kinderen met een vader in de gevangenis is het moeilijk als ze hun vader voor langere tijd moeten missen, en ze niet goed contact met hem kunnen onderhouden.
Met het project ‘Vergeten vaders’ geven de Hanzehogeschool Groningen en Verslavingszorg Noord Nederland in samenwerking met Dienst Justitiële Inrichtingen een stem aan jongvolwassen vaders in detentie. Door met hen in gesprek te gaan wordt verkend welke vraagstukken er leven. Daarnaast bestudeert het project bestaande gegevens en bestaand (internationaal) onderzoek over de doelgroep. Samen met jongvolwassen gedetineerde vaders en professionals uit het gevangeniswezen gaat Vergeten vaders aan de slag om producten te ontwikkelen die jongvolwassen vaders helpen om invulling te geven aan vaderschap tijdens detentie.
In de gevangenis is doorgaans weinig aandacht voor de behoeften van jongvolwassen vaders. Vergeten vaders wil bijdragen aan een cultuurverandering in het Nederlandse gevangeniswezen. Het project streeft naar gevangenissen waarin de thema’s ‘vaderschap’ en ‘kindvriendelijkheid’ hoog op de agenda staan. Dit is van groot belang voor zowel jongvolwassen gedetineerde vaders als voor hun kinderen.
De vier doelstellingen van Vergeten vaders zijn:
De overkoepelende doelstelling van Vergeten vaders is om jongvolwassen vaders in detentie met psychische kwetsbaarheden tijdens detentie en na vrijlating te kunnen laten meedoen in de maatschappij. Dit beoogt het project te bereiken door tijdens detentie meer aandacht te besteden aan vaderschap en het onderhouden of herstellen van de vader-kindrelatie.
Meer weten over Vergeten vaders?
Organisatie
Hanzehogeschool Groningen/Verslavingszorg Noord Nederland
Projectleider
Simon Venema
Volg ons
FacebookVolg ons
LinkedInVolg ons
Instagram