'Pilot Resultaatfinanciering Leeuwarden'

Pilot Resultaatfinanciering Leeuwarden

Omschrijving

De wijk Bilgaard in Leeuwarden Oost start met resultaatfinanciering. Dit betekent dat de uitvoerders worden uitbetaald als bewoners zelf vinden dat ze stappen hebben gezet op hun eigen doelen. Met resultaatfinanciering worden resultaten vanuit het perspectief van bewoners meer gewaardeerd en is het de bedoeling dat geld effectiever en duurzamer besteed wordt.

Initiatiefnemer van deze pilot is het Gezinslab van de gemeente Leeuwarden. De uitvoering wordt gedaan door de sociale ondernemingen Dreamfabryk en wijkbedrijf Bilgaard. Met deze manier van werken wil het Gezinslab een andere manier van financiering uitproberen en daarvan leren. Het Gezinslab gaat met meerdere financiers samenwerken en maakt zo publiek-private samenwerking mogelijk in Bilgaard.

Doel

Het Gezinslab wil gerichter bijdragen aan een duurzaam betere kwaliteit van leven en toekomstperspectief voor de bewoners van Bilgaard. Doel van de pilot is daarom te onderzoeken of een alternatieve financieringsvorm – zoals resultaatfinanciering – voor sociale ondernemingen of projecten, bijdraagt aan meer continuïteit en een vorm waarbij private partijen ook makkelijk kunnen aanhaken.

Voor de gemeente ontstaat meer zekerheid dat gegarandeerd (sociale) resultaten worden behaald en dus publiek geld goed en effectief wordt besteed. Voor de maatschappij staan de wensen en behoeftes van de bewoners meer centraal, aangezien niet het proces wordt gefinancierd maar het resultaat.

Voor ‘nieuwe’ activiteiten die veel impact kunnen maken voor bewoners, hebben we eerst meer kennis nodig. Deze pilot is daarom bedoeld als groeimodel: we willen leren en ontwikkelen.

Looptijd

1 november 2022 - 30 september 2024

Benieuwd naar de andere activiteiten van Samen Kansrijk en Gezond?

Activiteitgegevens

Organisatie

Gemeente Leeuwarden

Projectleider

Iri Oosting

Telefoonnummer

06 - 500 501 80

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO