'Young in Prison'

Creativiteit bevrijdt jongeren in geslotenheid

Omschrijving

Young in Prison (YiP) is een internationale NGO die kinderen en jongeren in conflict met de wet helpt positief bij te dragen aan de samenleving met creatieve en sportieve programma’s voor persoonlijke ontwikkeling in gevangenschap en erna. Daarnaast organiseert YiP advocacy-initiatieven voor en met jongeren.

Sinds 2002 biedt YiP creatieve en sportieve programma’s binnen de muren van de (forensische) gesloten jeugdzorg, waarin jongeren met kunst en sport hun (verbeeldings)kracht ontdekken en aanspreken. YiP werkt samen met rolmodellen, kunstenaars en atleten die uitblinken in hun discipline en intuïtief contact maken met jongeren.

Voor jongeren met uitzicht op vrijlating is er ook het mentorprogramma, waar YiP jongeren begeleidt in de overgang ‘van binnen naar buiten’ en hen koppelt aan vrijwillige en getrainde mentoren. Jongeren die behoefte hebben aan iemand die met hen meedenkt over de toekomst en nieuwe mogelijkheden melden zich hiervoor vrijwillig aan.

Jongeren die al langer vrij zijn kunnen zich aansluiten bij het Youthlab, waar ze een leiderschapsprogramma volgen om professionals uit het jeugdstrafrecht, zoals officieren van justitie, rechters en advocaten, te trainen en te adviseren. Door deelname doen de jongeren werkervaring op en kunnen ze hun negatieve ervaringen omzetten in een leerervaring. Professionals op hun beurt krijgen de mogelijkheid om de wereld door de ogen van jongeren te zien.

Doel

Door de samenwerking met GeestKracht kan YiP de stem van jongeren meer laten horen in media en het maatschappelijk debat. Jongeren van het Youthlab willen graag woordvoerder worden en zich uitspreken over hoe het is om vast te zitten. Ze delen ook graag ideeën en verhalen over hoe het anders zou kunnen. YiP wil deze ambities graag professioneel begeleiden.

Een andere ambitie die door GeestKracht een impuls krijgt gaat over zittingszalen. Jongeren van het Youthlab en studenten van verschillende universiteiten bedachten alternatieve zittingszalen. Hun plannen over die nieuwe-stijl zittingszalen wil YiP graag publiceren en delen met het publiek.

YiP voorziet een wereld waarin kinderen en jongeren in conflict met de wet een eerlijke kans krijgen om te ontdekken hoe zij met hun talenten positief kunnen bijdragen aan de samenleving. Samen met YiP willen we werken aan de mentale gezondheid van jongvolwassenen die in jeugddetentie zitten.

Benieuwd naar de andere activiteiten van GeestKracht?

Activiteitgegevens

Organisatie

Stichting Young in Prison

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Deze activiteit wordt landelijk uitgevoerd.

© 2024 FNO