Bedenk voor je belooft

November 2023

Geld investeren in iets dat relatief vanzelf gaat en de investering niet nodig heeft, is een beetje dom. Ik deed dat. En leerde ervan.

Droogstoppel in de Nederlandse zorg

September 2023

De manier waarop we de zorg in Nederland hebben georganiseerd is niet gemaakt voor mensen in kwetsbare situaties. Een kafkaiaans verhaal dat grappig zou zijn als het niet zo dieptreurig was…

Secundaire gedoewinst

Juli 2023

Over hoe ik secundaire gedoewinst zoek. En soms vind.

Wanneer weet je iets voldoende zeker?

Mei 2023

Niets is zeker en zekerheid zoeken is een illusie. Da’s mooi als je je bezighoudt met theoretische denkoefeningen, maar hoe zit dat dan in het echte leven?

Zaaitijd

April 2023

De eerste FNO-lening is een feit! Zo gaaf om te leren over deze nieuwe manier van financieren en over hoe we hiermee impact maken voor de mensen om wie het gaat.

Het e-woord

Maart 2023

Soms zoek je een nieuw woord. Niet omdat er niet al genoeg woorden zijn voor iets, maar omdat je nog net niet dat juiste hebt gevonden. Of omdat iedereen bij het veelgebruikte woord al vaststaande beelden heeft, die niet passen bij wat je er zelf bij voelt of denkt. “Ervaringsdeskundige” is zo’n woord voor mij.

Gelijkwaardig ≠ gelijk

Januari 2023

Mijn zus en ik leerden van mijn moeder al vroeg dat gelijk niet hetzelfde is als gelijkwaardig. Ik kon haar er niet meer op bevragen en besloot me te richten tot Chat GPT.

Wat kost wantrouwen?

December 2022

Vertrouwen geven en krijgen, van anderen en in jezelf. En dat is iets waar onze maatschappij niet gul mee lijkt te zijn. De toeslagenaffaire leek de roep om meer vertrouwen breder te maken, maar helaas. Wat kost wantrouwen? Teveel, denk ik.

De functie van een kring

November 2022

Ik moet er als voormalig Belg nog steeds aan wennen: de kring waarin Nederlanders hun gasten traditioneel zetten bij het vieren van verjaardagen. En ook de kringgesprekken waarin schoolkinderen van jongs af aan moeten leren stilzitten, terwijl ze alle 31 om de beurt vertellen over wat ze in het weekend hebben gedaan, snap ik nog niet zo. Maar nu heb ik een nieuwe kringvorm ontdekt die me wel aanspreekt!

Genieten van verschillen

September 2022

Mensen verschillen en dat is maar goed ook. Dat vind ik. Meestal dan. Want ik weet en ervaar dagelijks hoe verrijkend het is om te werken met mensen die goed zijn in de dingen waar ik niets van kan of weet. Met enkel kopieën van mij was FNO al lang ingestort en zouden we nooit zover zijn gekomen met de maatschappelijke vraagstukken waar we aan werken.

Ruimte waar het kan, regels waar het moet

Juni 2022

Als moeder van twee adolescenten houdt het me dagelijks bezig: de balans tussen loslaten en sturen. Tussen ruimte geven en voorkomen dat iets faliekant misgaat.

Veeldeling

Mei 2022

Ik beken het maar meteen: al bij mijn tweede blog ga ik de mist in. Dit keer deel ik geen geleerde les, maar vertwijfeling. Misschien is dat dan wel meteen de geleerde les: stuur bij waar nodig en hou ruimte voor twijfel.

De kracht van ervaring

April 2022

Als ik kon kiezen, zou ik eeuwig student zijn. Niet omdat ik dol ben op school of onderwijs volgen. Integendeel, daarin voel ik helemaal mee met mijn tienerzonen. Ik hou gewoon van nieuwe dingen leren, begrijpen hoe iets in elkaar zit, wat mensen beweegt, hoe iets werkt.