'Samen doen en leren in Deventer'

Gezinnen krijgen meer grip op hun leven

Omschrijving

In de wijk Colmschate in Deventer werkt de samenwerking Buurtgeluk vanuit vertrouwen in de levenskracht en ontwikkelmogelijkheden van mensen. Door ieder mens te volgen in zijn of haar behoeften, eigen acties te stimuleren en de kracht van het collectief te benutten, krijgen bewoners meer grip op hun leven, doen meer mee en voelen zich beter en gezonder.

Buurtgeluk werkt vanuit twee bewonersinitiatieven: Wij(k) voor elkaar en Verbindingscentrum de 5Hoek. In ruim acht jaar is Buurtgeluk gegroeid tot een hecht samenwerkingsverband in en buiten de wijk, met welzijn, zorg, sport en onderwijs en met actieve steun van bedrijven en de gemeente.

Iedereen is welkom bij Buurtgeluk. In de praktijk komen er vooral mensen die op meerdere gebieden problemen ervaren in hun leven: weinig geld, mindere gezondheid of moeite om een plek in de samenleving te vinden.

Doel

Zoals mensen zich ontwikkelen, zo ontwikkelt Buurtgeluk zich: door te proberen en daarvan te leren. De komende jaren gaat de organisatie zich met ondersteuning van Samen Kansrijk en Gezond verder ontwikkelen op drie sporen:

  1. Er komen gezinnen bij Buurtgeluk, maar tot nu toe was er vooral aandacht voor ieder individu. Buurtgeluk gaat onderzoeken hoe het van toegevoegde waarde kan zijn voor het gezin als geheel.
  2. Veel mensen/gezinnen die bij Buurtgeluk komen, vertellen dat ze zich niet begrepen en gehoord voelen door de reguliere zorg, het onderwijs of instanties. Omdat ze niet passen in de hokjes die we als maatschappij hebben gemaakt. Daardoor krijgen zij vaak niet steun die aansluit op hun behoeften en mogelijkheden. Professionals, organisaties en de gemeente willen leren werken vanuit (vertrouwen in) de mens. Samen leren door te doen, vanuit de behoeftes en acties van mensen zelf. Stap voor stap met alle betrokkenen: bewoner, ervaringsdeskundige, professional, manager en bestuurder.
  3. Om mensen te ondersteunen op hun eigen ontwikkelpad ontwikkelt Buurtgeluk een laagdrempelige digitale registratie- en interactietool. Omdat mensen daar zelf behoefte aan hebben en omdat het kan helpen om meer grip op hun eigen ontwikkeling te krijgen.

Benieuwd naar de andere activiteiten van Samen Kansrijk en Gezond?

Activiteitgegevens

Organisatie

Wij(k) voor elkaar

Projectleider

Hilbrand Jacobs

Telefoonnummer

06 - 134 344 03

Volg ons

Facebook

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO