'Collectief Kapitaal in Arnhem'

Collectief Kapitaal in Arnhem

Omschrijving

Het begon in 2020 met een simpele actie: geld inzamelen en herverdelen onder mensen die bestaansonzeker zijn. Vijf mensen in bestaansonzekerheid ontvingen acht maanden lang duizend euro per maand. Nog steeds is dit een van de belangrijkste uitgangspunten van Collectief Kapitaal, maar hier stopt het niet.

Collectief Kapitaal is namelijk een voorstel voor een ander soort samenleving. Een samenleving waarin niemand hoeft te vechten voor zijn bestaan. Waarin we bestaansonzekerheid als collectieve verantwoordelijkheid dragen. De organisatie bestrijdt niet de symptomen van een falend systeem, maar bouwt een nieuw en concreet alternatief. Het is een tekentafel voor een sociaal-rechtvaardige samenleving.

Collectief Kapitaal zet lokale collectieven op op diverse plekken in Nederland. Hier komen mensen met uiteenlopende achtergronden en levensverhalen samen. Iedereen deelt iets met het collectief, en kiest zelf wat: kapitaal, netwerk, ideeën, arbeid, zorg voor elkaar of tijd. Samen beheren de mensen uit het collectief deze pot. Ook verdiepen de lokale collectieven zich in acties die nodig zijn om systeemverandering mogelijk te maken.

Collectief Kapitaal bouwt samen met Samen Kansrijk en Gezond aan een lokaal collectief in Arnhem. Daarnaast werken we samen aan het professionaliseren van de werkorganisatie.

Doel

Collectief Kapitaal is een beweging voor en door burgers. De organisatie streeft naar een samenleving waarin iedereen garantie heeft op bestaanszekerheid. De organisatie pakt via actie het vraagstuk van bestaansonzekerheid aan, maakt zichtbaar wat de effecten zijn van die aanpak en werkt toe naar een alternatief systeem van waaruit beleid wordt ontworpen en uitgevoerd.

Benieuwd naar de andere activiteiten van Samen Kansrijk en Gezond?

Activiteitgegevens

Organisatie

Collectief Kapitaal

Projectleider

Denise Harleman

Volg ons

Facebook

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO