Gezonde Toekomst Dichterbij

FNO wil kansen vergroten voor mensen in een kwetsbare situatie. Het programma Gezonde Toekomst Dichterbij ondersteunt projecten die bijdragen aan het verkleinen van gezondheidsachterstanden van gezinnen met een lage sociaaleconomische status. Door projecten en onderzoek die de gezondheid van gezinnen in achterstandssituaties verbeteren, komt voor deze kinderen en ouders een gezonde toekomst dichterbij.

Bekijk de animatie.

Van kansarm naar toekomstperspectief

Gezonde Toekomst Dichterbij is gericht op kinderen en ouders die leven in achterstandssituaties. Hiermee bedoelen we een huishouden waarin ten minste een ouder en een kind samenleven, dat meerdere problemen heeft op het gebied van financiën, onderwijs, arbeid of welzijn en een gezondheidsachterstand heeft door roken, alcoholgebruik of overgewicht, of onderliggende psychosociale problematiek.

Integrale aanpak

FNO gelooft in een integrale aanpak, waarbij een combinatie van onderwijs, werk, zorg en welzijn ervoor kan zorgen dat er structureel iets verbetert aan de gezondheid van de gezinnen. FNO zoekt daarom actief de samenwerking op met andere partijen en de gezondheidssector zelf.

Looptijd

Gezonde Toekomst Dichterbij loopt van 2015 tot en met 2019. Het programma heeft financiering toegekend aan 47 projecten. Alle Calls zijn inmiddels gesloten.

Wetenschappelijk onderzoek

Evaluatie en wetenschappelijk onderzoek naar de succesfactoren en effecten van de projecten, zijn een wezenlijk onderdeel van het programma. Hiermee willen we op lokaal, regionaal maar bovenal landelijk niveau in kaart brengen welke mogelijke factoren de sleutel kunnen zijn tot het terugdringen van gezondheidsachterstanden onder kansarme gezinnen met een lage sociaaleconomische status. Hoe groot is het effect van een aanpak en wat betekent dit voor het verkleinen van gezondheidsachterstanden?

Synergie

FNO haakt met Gezonde Toekomst Dichterbij actief aan bij reeds lopende initiatieven als Gezond in, Alles is gezondheid en het Preventieprogramma van ZonMw. Ook in de toekomst zoeken we de synergie met andere partners op.

Nieuwsbrief

Ben je geïnteresseerd in de projecten van Gezonde Toekomst Dichterbij en wat we kunnen opsteken van de resultaten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees verder over Gezonde Toekomst DichterbijSluiten

In beeld

Gezonde Toekomst Dichterbij

Gezonde Toekomst Dichterbij ondersteunt projecten die de gezondheid van gezinnen in achterstandssituaties verbeteren. Om zichtbaarder te maken wat deze projecten doen en wat ze betekenen voor de gezinnen, is een aantal projecten in beeld gebracht. Met elk portret leer je de uitdagingen en de leefwereld van de gezinnen kennen en zie je hoe een professional of vrijwilliger daarbij nauw betrokken is.

Lees de verhalen van deelnemers en professionals

Een kijkje in de keuken

Gezonde Toekomst Dichterbij

In deze serie laten we projectleiders aan het woord. Zij vertellen over hun project, hun ervaringen en uitdagingen. Het zijn persoonlijke verhalen, vol met leermomenten, inzichten en praktische tips.

Neem een kijkje in de keuken van een projectleider
De subsidierondes voor GTD zijn voorbij. Op de hoogte blijven? Nieuwsbrief

Nieuws

Je ziet het niet: verhalen van moeders over armoede en gezondheid

16 mei 2019

De Amsterdamse moeders van de klankbordgroep van Gezonde Toekomst Dichterbij boden op 15 mei 2019 hun verhaal ‘Je ziet het niet’ aan aan Marjolein Moorman, Wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering van Amsterdam.

Inkijkje

De moeders die met weinig moeten rondkomen vertellen in het boekje over hun frustraties en geven een inkijkje in hun wereld. Hoe is het om te leven van 25 euro per week? Met je twee kinderen. Of met drie? Je ziet niet wat er nodig is om overeind te blijven, hoeveel moeite het kost om je kinderen een gezonde start te geven.

Gelijkwaardig

Met ‘Je ziet het niet’ richt de klankbordgroep zich direct tot de professional: ‘Neem gezinnen met problemen serieus en betrek ons bij het maken van beleid. Houd rekening met onze leefsituatie en mogelijkheden en onmogelijkheden. Maak procedures en regels overzichtelijk en flexibel, houd beleid simpel. (…) En vooral: maak contact en zie ons als gelijkwaardig mens.’

Ervaringsdeskundigen

Amsterdam streeft ernaar ervaringsdeskundigen een grote rol te geven in het beleid. Wethouder Moorman: ‘Ik vind het belangrijk om de verhalen van mensen in te zetten bij het ontwikkelen en uitvoeren van het armoedebeleid. Het is vaak helemaal niet makkelijk om je hele verhaal te vertellen en daarom waardeer ik de inzet, het doorzettingsvermogen, maar ook de kracht en het lef van de klankbordgroep.’

De klankbordgroep hoopt binnenkort verder in gesprek te gaan met de gemeente.

Foto: Hermance van Dijk

Lees de verhalen via deze pagina.

Of bekijk de uitgave ‘Je ziet het niet’ (PDF)

Lees verder over 'Je ziet het niet'
Meer nieuws Houd mij op de hoogte

Tweets

Contact

Monique Schrijver

Programmaleider

E | monique_schrijver@fondsnutsohra.nl

T | 06 826 876 10

 

Gezond zijn en gezond blijven
Het voorkómen van ziekte en gezond blijven staan centraal in de loopbaan van Monique. Na haar studie aan de Wageningen Universiteit werkte zij als beleidsmedewerker in de thuiszorg en een verpleeghuis. Daarna ging ze aan de slag als campagneleider Preventie van Ongevallen bij Jonge Kinderen en als teamleider Preventie, Kennis en Onderzoek bij het Diabetes Fonds. Bij FNO werkt ze met hart en ziel aan het verminderen van gezondheidsachterstanden als programmaleider Gezonde Toekomst Dichterbij.

 

Met vragen over Gezonde Toekomst Dichterbij kunt u bij Monique terecht.

 

Lees verderSluiten

Angela Nijland

Programmasecretaris

E | angela_nijland@fondsnutsohra.nl

T | 06 829 620 06

 

Samenleven en participatie
Angela studeerde Sociaal Culturele Wetenschappen aan de Vrije Universiteit. In deze studie en in de verdere loopbaan van Angela staat participatie van diverse groepen in de samenleving centraal. Bij de gemeente Amsterdam, stadsdeel Osdorp, werkte zij onder andere aan bewonersparticipatie, bij reizigersvereniging Rover aan het faciliteren van reizigersinspraak op het regionale openbaar vervoersbeleid en ten slotte bij Stichting Hello Zuidas als projectleider mobiliteit aan het vergroten van de maatschappelijke verantwoordelijkheid en het eigenaarschap van de aan de Zuidas gevestigde organisaties.

 

Meer kansen
Sinds juli 2018 werkt Angela bij FNO aan het verkleinen van gezondheidsachterstanden en het vergroten van kansen van gezinnen die leven in armoede. ‘Het is heel bijzonder dat in het programma Gezonde Toekomst Dichterbij met gezinnen, onderzoekers, beleidsmakers en zorgprofessionals wordt gewerkt aan een inclusieve samenleving.’

 

Met vragen over Gezonde Toekomst Dichterbij kunt u bij Angela terecht.

Lees verderSluiten

Programmacommissie

Prof. dr. Karien Stronks (voorzitter)

Hoogleraar Sociale Geneeskunde AMC Amsterdam

Dr. Roeland van Geuns

Lector Armoede interventies Hogeschool van Amsterdam

Dr. Wouter de Ruijter

Huisarts en epidemioloog

Helga Koper

Programmamanager Platform 31

Ir. Hetty Linden

Directeur Publieke Gezondheid GGD Utrecht

Lees meer

Video's