Gezonde Toekomst Dichterbij

Leer van de ervaringen van vijf jaar Gezonde Toekomst Dichterbij in onze gratis webinarreeks.

Wat is Gezonde Toekomst Dichterbij?

Wetenschappelijk onderzoek

Gezonde Toekomst Dichterbij richt zich ook op wetenschappelijk onderzoek. Wéten wat de succesfactoren en effecten van de activiteiten zijn, is een wezenlijk onderdeel van het programma. Zo leren we wat echt werkt in het terugdringen van gezondheidsachterstanden bij gezinnen in achterstandssituaties.

Looptijd en budget

Gezonde Toekomst Dichterbij loopt van 2015 tot en met 2020 met een budget van € 20 miljoen. Het programma heeft financiering toegekend aan 47 projecten. Alle calls zijn inmiddels gesloten.

Meer informatie

Wil je meer weten?

Maureen deed mee aan Grip en Gezondheid

Stoppen met roken wordt makkelijker wanneer je minder stress ervaart. Als mensen meer grip hebben op hun financiële situatie, zullen zij minder stress hebben en meer aandacht voor hun gezondheid. Vandaar de integrale aanpak van Grip en Gezondheid, een project van de Erasmus Universiteit Rotterdam en GGZ-instellingen Indigo Rijnmond en Avant Sanare.

Created with Sketch.

Saskia deed mee aan Family Project

Family Project is een familiegerichte aanpak in Amsterdam-Zuidoost, die zich inzet voor gezonde en gelukkige families met jonge kinderen van West-Afrikaanse en Afro-Surinaamse herkomst. De ouders, hun wensen ten aanzien van een gezonde leefstijl, en hun mogelijkheden staan centraal. De kracht van het project is de intensieve samenwerking met de ouders, buurtbewoners en sleutelfiguren uit de gemeenschap.

Created with Sketch.
 • 14 september 2020

  Gratis webinars: vijf jaar Gezonde Toekomst Dichterbij

  Created with Sketch.
 • 17 augustus 2020

  Verhalen over intergenerationele armoede

  Created with Sketch.
 • 18 mei 2020

  De klankbordgroep en de coronacrisis

  Created with Sketch.

Blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten

 • 6 oktober 2020

  Webinar: Vijf jaar gezondheidsachterstanden verkleinen. Dit is wat werkt!

  Ruim vijf jaar geleden startte FNO het programma Gezonde Toekomst Dichterbij. Wageningen University, Wageningen Economic Research en het Verwey-Jonker Instituut evalueerden het programma. In dit webinar presenteren we de overall resultaten en leer je wat werkt bij de aanpak van gezondheidsachterstanden bij gezinnen in achterstandssituaties.

   

 • 13 oktober 2020

  Webinar: Bewoners in een achterstandssituatie betrekken bij gezondheid, zo pak je dat aan.

  Het is een van de meest cruciale onderdelen: het betrekken van mensen met gezondheidsachterstanden bij je project. Wat je organiseert moet aansluiten bij waar zij behoefte aan hebben. Een eerste indruk is vaak bepalend. Gezondheid of gezond gedrag problematiseren werkt niet. Leuke dingen organiseren wel; activiteiten waar mensen energie van krijgen en waarbij ze anderen kunnen ontmoeten. Leer er meer over in dit webinar.

 • 15 oktober 2020

  Webinar: Wat is een goed samenwerkingsrecept voor het verkleinen van gezondheidsachterstanden?

  Het vraagstuk sociaal-economische gezondheidsverschillen is ook een samenwerkingsvraagstuk. Veel mensen ervaren hun financiële of andere zorgen namelijk als veel urgenter dan hun leefstijl. Hun problemen lopen vaak niet in de pas met het organisatielandschap of vragen inzet vanuit vele domeinen. Hoe zorg je voor een effectieve samenwerking tussen professionals? Leer van de projecten van Gezonde Toekomst Dichterbij.

 • 20 oktober 2020

  Webinar: Participatief actieonderzoek: hoe doe je dat en wat zijn de voor- en nadelen?

  In dit webinar vertelt Lenneke Vaandrager van Wageningen University je meer over de rijkheid aan informatie die participatief actieonderzoek kan geven bij projecten die zich richten op mensen met gezondheidsachterstanden. Diverse onderzoekers en projectleiders delen hun ervaringen met dit type onderzoek. Ten slotte verkennen we wat participatief actieonderzoek vraagt van opdrachtgevers en beleidsmakers.

 • 22 oktober 2020

  Webinar: Laaggeletterdheid en gezondheid: wat kun je leren van de praktijk?

  Moeite hebben met lezen of schrijven is een enorme belemmering in je leven, die zelfs invloed heeft op je gezondheid. Stichting Lezen en Schrijven laat je in dit webinar kennismaken met projecten die mensen die kampen met laaggeletterdheid en een verminderde gezondheidsvaardigheid bereiken en raken. Ook hebben we het over de invloed van de coronacrisis op deelname aan activiteiten en hoe je daarop kunt inspelen.

Projecten in beeld

Tijdens een reis door Nederland maak je kennis met de gezinnen en professionals die werken aan een Gezonde Toekomst Dichterbij. Met het in beeld brengen van de projecten laten we zien hoe gezinnen en professionals samenwerken aan een gezonde toekomst dichterbij voor henzelf, hun gezin, de wijk en toekomstige generaties.

Created with Sketch.

Kijkje in de keuken van projectleiders

In deze serie laten we projectleiders aan het woord. Zij vertellen over hun project, hun ervaringen en uitdagingen. Het zijn persoonlijke verhalen, vol met leermomenten, inzichten en praktische tips.

Created with Sketch.

Bekijk de video's

Programmacommissie

Prof. Dr. Karien Stronks (voorzitter)
Hoogleraar Sociale Geneeskunde AMC Amsterdam

Dr. Roeland van Geuns
Lector Armoede interventies Hogeschool van Amsterdam

Helga Koper
Programmamanager Platform 31

Ir. Hetty Linden
Bouwer strategische allianties tussen praktijk, kennisinstellingen, bedrijvigheid en overheid

Contact

Monique Schrijver

Programmaleider

06 826 876 10

monique.schrijver@fnozorgvoorkansen.nl

Angela Nijland

Programmasecretaris

06 829 620 06

angela.nijland@fnozorgvoorkansen.nl

Tamar Shahinian

Programma-ondersteuner

06 302 468 45

tamar.shahinian@fnozorgvoorkansen.nl

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen van dit programma

Blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten