'KLIK'

KLIK

Omschrijving

KLIK staat voor Kind Leert Inventief te zijn en vanuit Kracht te leven. Het is een project voor, door en met kinderen tussen 8 en 12 jaar en hun families in de wijk Oud-Charlois in Rotterdam-Zuid.

Via een participatieve aanpak en kunstzinnige methoden waaronder fotografie, worden de kinderen op een speelse, creatieve en actieve wijze bewust gemaakt van hun leefomgeving en gezondheid. Zij worden daarbij ondersteund door actieve buurtbewoners met diverse disciplinaire achtergronden en deskundigheden die hun sociale netwerken en culturele kapitaal inzetten.

Het project is uniek, omdat kinderen de katalysator zijn van een bottom-up gezondheidsbevorderingsproces waarin welzijn en bestaanskwaliteit centraal staan.

KLIK richt zich op de drie leefgebieden van kinderen: thuis, school en de wijk.

  1. Thuis: deelnemers onderzoeken via fotografie op een speelse manier hun omgeving en maken verbindingen met hun eigen leven. Door te fotograferen krijgen zij een stem
  2. School: De lessen richten zich op kijken, voelen, proeven, ervaren en vooral het zelf onderzoeken van zaken rondom gezondheid, voeding en beweging
  3. Wijk: In samenwerking met medewerkers van TOS (Thuis Op Straat) wordt ingegaan op beweging door verschillende sportieve activiteiten te organiseren voor kinderen na school of in vakanties. Daarnaast leren medewerkers van TOS meer over voeding, zodat zij deze kennis kunnen gebruiken om de ouders en kinderen nog beter te ondersteunen op het gebied van gezond eten.

Naast de praktische activiteiten wordt er een onderzoek uitgevoerd waarbij het proces en de ervaringen van iedereen die meedoen beschreven worden.

Proeflab

Heel enthousiast waren de kinderen over het proeflab, een les waarin allerlei proefjes werden gedaan met eten. Sommige kinderen kwamen er daardoor achter dat ze onbekende groenten zoals knolselderij, eigenlijk best lekker vinden.

Doel

In de verschillende leefomgevingen van kinderen (school, wijk, thuis) een gezondere leefstijl van de kinderen en ouders stimuleren, waardoor onder andere overgewicht vermindert.

Resultaten

  • De kinderen zijn zich bewuster geworden van wat gezond zijn betekent. Ook zijn zij zich bewuster geworden van hun eigen gezondheid en die van hun omgeving.
  • De activiteiten die het meest gewaardeerd werden door de kinderen zijn: wandelingen, fotoreportages maken, sport en spel en kookworkshops.

Hoe verder?

Alle bevindingen en inzichten zijn gebundeld in het boek ‘Slotfoto’, waarin ook de kansen voor borging worden beschreven. Dit boek wordt beschikbaar gesteld aan het veld en kan door geïnteresseerden gebruikt worden.

Activiteitgegevens

Organisatie

VU Medisch Centrum

Projectleider

Janine Schrijver

Volg ons

LinkedIn
© 2024 FNO