'Kids in Aktie'

Kids in Aktie

Omschrijving

Waarom bewegen veel kinderen onvoldoende en eten ze ongezond? In het project Kids in Aktie gingen kinderen uit de wijk de Banne, Amsterdam-Noord, op zoek naar antwoorden. Ook ontwikkelden ze strategieën om bewegen en gezonde voeding te stimuleren. Kids in Aktie is geïnitieerd door Kids Aktief en het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

De kinderen van groep 6, 7 en 8 van vier basisscholen hadden het voor het zeggen. Samen met onderzoekers en organisaties in de wijk deden zij onderzoek naar de behoeften van kinderen en bedachten zij acties om kinderen te stimuleren gezonder te eten en drinken en meer te bewegen. Waar mogelijk werden de acties direct ondergebracht bij scholen of andere organisaties in de wijk. Zo heeft een school een gezond waterbeleid ingevoerd, hebben organisaties uit de wijk kookworkshops overgenomen en werden extra naschoolse sportactiviteiten doorgezet.

De kracht van Kids in Aktie is dat kinderen nauw betrokken werden bij het analyseren van de problemen waar zij tegenaan liepen. Zij zijn immers de experts van hun eigen leefwereld.

Doel

Activiteiten en interventies opzetten samen met kinderen uit de Banne die de lichamelijke activiteit, ervaren gezondheid en het voedingspatroon van de kinderen verbeteren.

Resultaten

Ouders en docenten waren enthousiast. Zij merkten dat de kinderen nieuwe inzichten en veel persoonlijke aandacht kregen. De kinderen van de Aktieteams gaven zelf ook aan dat ze veel geleerd hebben, bijvoorbeeld hoe je iemand moet interviewen. Daarnaast zijn ze zich veel bewuster geworden van wat ze eten en hoeveel ze bewegen, doordat ze hier zo veel mee bezig zijn geweest. De kinderen vonden het leuk dat ze mochten meedenken over het opzetten en uitvoeren van activiteiten die kinderen stimuleren tot meer bewegen en gezond eten/drinken.

Proces:

  • Door onderdeel te zijn van de Aktieteams en de Kinderraad voelden kinderen zich speciaal en gehoord. Schooldocenten zagen dat kinderen die hadden deelgenomen aan de Aktieteams meer zelfvertrouwen hadden gekregen, beter communiceerden en leiders waren geworden in de klas.
  • Samenwerkende organisaties zijn geïnspireerd geraakt om kinderen meer te betrekken in besluitvorming en een gezonde leefstijl hoger op de agenda te zetten.
  • Goede samenwerking tussen projectteam en organisaties in de wijk.
  • Het projectteam was veel aanwezig in de wijk.
  • Kinderen voelden zich echt gehoord.

Effect:

  • De consumptie van energydrinks en sportdrank is afgenomen.
  • De handknijpkracht van kinderen is beter geworden.
  • Kinderen deden meer matig-tot-zwaar intensieve lichamelijke activiteit.

‘Als ik het zo van de kinderen hoorde, denk ik dat ze een grote bewegingsvrijheid hadden, het gevoel hadden dat ze gehoord werden en ideeën mochten bedenken. Dus ik denk dat dat maakte dat ze het heel erg leuk vonden.’ – schooldirectie

‘Voor zijn zelfvertrouwen was het heel goed. Dat hij gewoon echt wel doorhad van: hé, ik kan ook iets. Want hij is natuurlijk snel afgeleid maar hier in dit soort dingen is hij heel goed. Heel goed in dingen bedenken en hij is super creatief. En ja, dat is juist hartstikke leuk voor die kinderen, van: hé, ik mag ook een keer shinen.’ – docent

‘Juf mag ik wat zeggen? Ik denk dat we niet zoveel hulp nodig hebben. En weet je waarom? Omdat wij het Aktieteam zijn. We hebben al heel veel zelf gedaan.’ – kind

Hoe verder?

De positieve ervaringen van het actief betrekken van kinderen hebben ertoe geleid dat organisaties in de wijk ernaar streven om te blijven samenwerken met kinderen in het bedenken en uitvoeren van activiteiten in de wijk.

Activiteitgegevens

Organisatie

Kids Aktief

Projectleider

Manou Anselma, Manouk van Oordt

Telefoonnummer

020 - 561 12 40

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO