Verhalen van Gezonde Toekomst Dichterbij en Samen Kansrijk en Gezond

Kansen vergroten van gezinnen in achterstandssituaties en gezondheidsachterstanden verminderen. Dat wil FNO met de programma’s Gezonde Toekomst Dichterbij en Samen Kansrijk en Gezond. In vijf jaar hebben we al veel verhalen verzameld. Ervaringsverhalen van deelnemers aan onze projecten, maar ook verhalen van projectleiders en verhalen over armoede en gezondheid door generaties heen. Op deze pagina vind je ze allemaal.

Het verhaal van Roberta

  • Bekijk het filmpje

Maak kennis met…

Kleine veranderingen kunnen veel impact hebben op het leven van mensen. Op hun gezondheid, geluksgevoel, kansen, participatie, vertrouwen in de toekomst…

Maak kennis met mensen voor wie deelname aan een project of activiteit een belangrijke ommezwaai heeft gebracht.

Projecten in beeld

Tijdens een reis door Nederland maak je kennis met gezinnen en professionals. Met het in beeld brengen van projecten laten we zien hoe gezinnen en professionals samenwerken aan een gezondere toekomst voor henzelf, hun gezin, de wijk en toekomstige generaties.

Kijkje in de keuken

In deze serie laten we projectleiders aan het woord. Zij vertellen over hun project, hun ervaringen en uitdagingen. Het zijn persoonlijke verhalen, vol met leermomenten, inzichten en praktische tips.

Intergenerationele armoede

We noemen het intergenerationele armoede wanneer een familie van generatie op generatie in armoede leeft. Intergenerationele armoede en de daarmee gepaard gaande slechtere gezondheid vermindert mogelijkheden en kansen. Hoe is het om te leven in langdurige armoede? Lees het in de verhalen van Sidney, Nadia en Willie over zichzelf en hun familie.

Videoportretten VETARM

Theatergezelschap Parels voor de Zwijnen maakte de voorstelling VETARM, over armoede en overgewicht. Bewoners uit Amsterdam Noord die worstelen met overgewicht spelen hierin zichzelf, op een manier die hun ervaringen invoelbaar en begrijpelijk maakt. Voor de afsluitende webinars van Gezonde Toekomst Dichterbij maakte Parels voor de Zwijnen een serie van vier videoportretten van mensen uit VETARM.

Podcasts

Om gezondheidsverschillen terug te dringen is het belangrijk om mensen op te zoeken en te vragen naar hun behoeften. Ook (juist!) mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen en schrijven of een migratieachtergrond hebben. Met Pharos maakten we daarom een podcast-serie over het bereiken en betrekken van wijkbewoners.

Je ziet het niet

‘Wij als moeders voelen ons vaak niet begrepen door de mensen die aan de andere kant van de formulieren hun werk doen. Daarom laten we je zien hoe onze leefwereld eruitziet en op welke fronten de kloof tussen ons en betrokken professionals te groot is. Hoe dit ons dagelijks leven, onze gezondheid en die van onze kinderen beïnvloedt. En hoe dit anders kan.’

Magazine: ‘In gesprek met bewoners over gezondheid’

Twintig lokale initiatiefnemers brachten samen met bewoners hun wijk in kaart. Welke kansen zijn er om gezondheid te verbeteren? Lees de verhalen en laat je inspireren.

‘”Mogen we van jullie ervaringskennis gebruikmaken?” Met die vraag stapte het project Gezond Leven in Wijchen Noord op bewoners af.’

Gids: ‘Participatie van ouders in integrale gezondheidsaanpakken’

Hoe kun je gezinnen goed betrekken bij je project? De klankbordgroep van Gezonde Toekomst Dichterbij ging met twaalf projectleiders in gesprek en gaf tips en adviezen, die we verzameld hebben in deze gids.

‘Eindelijk begrijpt iemand mij, eindelijk spreekt iemand mijn taal.’ – uit: Participatie van ouders in integrale gezondheidsaanpakken

Bekijk ons nieuwe programma voor het verkleinen van gezondheidsachterstanden.