'Stress- en rookvrije zwangerschap'

Stress- en rookvrije zwangerschap

Omschrijving

Door beter stressmanagement wordt het stoppen met roken minder moeilijk. Het project Stress- en rookvrije zwangerschap wilde de app Time2Breathe, die zich richt op reductie van stress bij zwangere (hoger opgeleide) vrouwen, aanpassen voor vrouwen met een gemiddeld lager opleidingsniveau.

De nieuwe applicatie, Samen met Eva, richt zich met name op ademhalingsoefeningen, door middel van HRV-Biofeedback. Hartslagvariabiliteit (HRV) is een maat voor stress, en door HRV te meten tijdens ademhalingsoefeningen kan bepaald worden welk ademhalingstempo het beste bij de deelneemster past, waardoor optimale ontspanning bereikt kan worden.

Doel

Doel van Stress- en rookvrije zwangerschap is het ontwikkelen en aanpassen van een prototype van een applicatie (Time2Breathe) die zich richt op reductie van stress bij zwangere (hoger opgeleide) vrouwen, naar een groep zwangere vrouwen met een gemiddeld lager opleidingsniveau die zowel stress ervaren als roken.

Resultaten

Het project heeft een app opgeleverd die zwangere, rokende vrouwen uit achterstandsposities kan helpen met het stoppen met roken, of het minderen ervan. Met de app wordt:

  • informatie gegeven over stress, aangevuld met stress-reducerende oefeningen;
  • informatie verstrekt over de zwangerschap, aangepast aan de week waarin de zwangerschap van de deelneemster zich nu bevindt;
  • een plan gevolgd voor het stoppen met roken, dat aangepast is aan de voorkeuren van de deelneemster.

Uniek is de combinatie van al deze elementen en de HRV-Biofeedbackmodule. De module is, net als de gehele app, op het individu afgestemd. Een persoonlijk stappenplan en persoonlijke doelen worden opgesteld. Daarnaast wordt de HRV bij iedere ademhalingsoefening gemeten en de resultaten worden meegenomen om regelmatig het ademhalingstempo bij te stellen naar het optimale ritme.

Hoe verder?

Gebruik van de app is de komende jaren gewaarborgd. Het materiaal dat beschikbaar is voor de praktijken kan beschikbaar blijven. De ontwikkelde app krijgt een plaats in de VU app-store. Daarnaast is er financiering en ethische goedkeuring voor vervolgonderzoek met de app, een RCT. Dit onderzoek zal nog drie jaar duren. Ook worden samen met het Trimbos Instituut mogelijkheden onderzocht voor implementatie van de app in hun beleid voor Een Rookvrije Start en Een Rookvrije Generatie.

Activiteitgegevens

Organisatie

Vrije Universiteit Amsterdam

Projectleider

Anja Huizink

Telefoonnummer

020 - 59 82 761

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Deze activiteit wordt landelijk uitgevoerd.

© 2024 FNO