'Voel je Goed'

Voel je Goed

Omschrijving

‘Door Voel je Goed begin ik gezonder voor mezelf te zorgen en voor de mensen om me heen.’

Voel je Goed is een aanpak voor praktisch opgeleide mensen met overgewicht die moeite hebben met taal en willen afvallen. Deelnemers krijgen eet- en beweegadviezen in eenvoudige taal en leren in kleine groepjes meer gezondheidsvaardigheden: informatie over gezond eten en bewegen beter begrijpen en toepassen.

In beeld

‘In plaats van een pak koekjes eet ik af en toe een dadel.’ Vyan deed mee aan Voel je Goed.
Lees haar verhaal.

‘Je ziet dat het de vrouwen goed doet, dat ze vrolijker en zelfverzekerder worden en zich prettiger voelen in hun lichaam.’ Diëtiste Mariska en vrijwilliger Mary zetten zich in voor Voel je Goed.
Lees hun verhaal.

Leuke en leerzame lessen

Onderwijskundigen, vertegenwoordigers van kennisinstituten rondom eten en bewegen, diëtisten en ervaringsdeskundigen hebben twintig leuke lessen gezondheidsvaardigheden gemaakt. Hier leren deelnemers in Den Haag, Emmen, Hengelo, Hoogeveen, Rotterdam en Zoetermeer hoe ze gezonder kunnen leven, dankzij de eenvoudige taal van de diëtisten en vrijwilligers.

Motivatie, doelen, sociale steun, beloning en een verleidelijke eetomgeving komen aan de orde. Verder is er aandacht voor eten en bewegen met je kinderen, culturele aspecten, communicatie met de diëtist en huisarts en vervolglessen in taal en/of rekenen.

Voel je Goed werkt samen met een klankbordgroep van ervaringsdeskundigen die bij de ontwikkeling van al het wervings-, scholings- en onderzoeksmateriaal is betrokken.

Doel

Doel van Voel je Goed is het bereiken en behouden van een gezonder gevoel en gewicht. En daarnaast het beter leren lezen, schrijven en/of rekenen.

Resultaten

In totaal deden 238 volwassenen mee aan Voel je Goed, van wie iets meer dan de helft ouder was van een of meerdere kinderen. Onderzoeksbureau ResCon volgde 192 deelnemers. Zij kregen vragen over hun (ervaren) gezondheid en ervaringen met het project. De deelnemers vinden de lessen interessant, belangrijk en leuk. De resultaten:

  • zij zijn gemiddeld 2,8 kg afgevallen;
  • in BMI gedaald;
  • hebben een smallere tailleomvang;
  • voelen zich gezonder;
  • eten meer fruit;
  • ervaren verbeterde gezondheidsvaardigheden;
  • ervaren dat ze beter kunnen opschrijven wat ze bedoelen;
  • praten met partner, kind, familie of vrienden over Voel je Goed;
  • ervaren meer steun uit hun omgeving om gezond te eten;
  • vinden gezond eten lekkerder;
  • vinden voldoende bewegen belangrijker;
  • weten beter wat ze kunnen doen om gezonder te eten en meer te bewegen;
  • hebben meer kennis over producten en gezond eten;
  • doen anders inkopen en koken en eten anders;
  • hebben meer discipline en zelfvertrouwen.

Kortom: Voel je Goed werkt. Deelnemers voelen zich na afloop gezonder en hebben een gezonder gewicht. De vrijwilligers waarderen Voel je Goed met een 7.5 en de diëtisten met een 7.6. Door Voel je Goed zijn gemeenteambtenaren zorg, kennisinstituten, diëtisten(vereniging) en andere zorgverleners zich meer bewust van de relatie tussen gezondheid en geletterdheid.

Bekijk de handleiding van Voel je goed! (pdf)

Download de Consultondersteuning ‘Informatie in eenvoudig Nederlands voor cliënten van diëtisten over gezond eten en bewegen’ (pdf)

Hoe verder?

Voel je Goed kreeg de kwalificatie ‘Goed onderbouwd’ van het RIVM. De Voel je Goed-aanpak wordt, behalve in de zes pilotsteden, op een twintigtal andere plaatsen in Nederland uitgerold. Gesprekken met nog meer geïnteresseerde gemeenten en organisaties zijn in volle gang.

Video

Activiteitgegevens

Organisatie

Stichting Lezen & Schrijven

Projectleider

Marieke Wiebing

Telefoonnummer

070 - 30 22 660

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO