'Grip en Gezondheid'

Grip en Gezondheid

Omschrijving

Grip en Gezondheid is een gezamenlijk project van de Erasmus Universiteit Rotterdam en GGZ-instellingen Indigo Rijnmond en Avant Sanare. In Rotterdam en Spijkenisse proberen zij de gezondheid van gezinnen in een kwetsbare situatie te verbeteren. Een van de doelen is stoppen met roken. Daarnaast is het streven om het vrij besteedbaar inkomen van de gezinnen te vergroten. Stoppen met roken wordt makkelijker wanneer mensen minder stress ervaren. Als mensen meer grip hebben op hun financiële situatie, zullen zij minder stress hebben en meer aandacht voor hun gezondheid. Vandaar de integrale aanpak van Grip en Gezondheid.

Er zijn nudging-technieken toegepast, zoals een stempelkaart waarmee gespaard kan worden voor gratis boodschappen, om zo deelname aan het project te vergroten.

In beeld

‘Zelf krijg ik stress als ik niet praat over wat me dwars zit.’ Anissa en Kiymet doen mee aan Grip en Gezondheid
Lees hun verhaal

‘Mensen krijgen de neiging om op korte termijn verlichting te zoeken van hun stress, bijvoorbeeld in alcohol en roken.’ Wil en Veerle van Grip en Gezondheid
Lees hun verhaal

Minder stress

Grip en Gezondheid biedt een cursus ‘Minder stress’ aan, waar in zes groepsbijeenkomsten wordt gegaan op onderwerpen als het herkennen van stress, leren omgaan met stress, ontspanningsoefeningen en (indien gewenst) hoe te stoppen met roken. Daarnaast is er een buddysysteem dat gericht is op hulp bij geldzaken.

De interventie bestaat verder uit een gezinsmiddag met leuke activiteiten. De gezinnen die meededen werden gekoppeld aan studenten en vrijwilligers uit Rotterdam, die hen ondersteunden bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren of de administratie. Deelnemers werden actief betrokken in een klankbordgroep zodat zij hun ervaringen en ideeën konden delen.

Deelnemers:

‘Een heel fijne cursus waar je heel veel handvatten en technieken krijg om stress in het dagelijkse leven te verminderen.’

‘Ik zag aan het einde van de cursus dat iedereen tijdens de pauzes minder naar buiten gingen om te roken. Kortom gezegd: de cursus was duidelijk, leerzaam en succesvol.’

Doel

Doel van Grip en Gezondheid is om gezinnen in Rotterdam en Spijkenisse te ondersteunen in het verbeteren van hun ervaren gezondheid, hun financiële situatie en het stoppen met roken. Hierbij ligt de focus primair op het verminderen van (financiële) stress.

Resultaten

  • Meer dan tweehonderd volwassenen hebben deelgenomen.
  • Deelnemers werden in drie groepen ingedeeld en met elkaar vergeleken: interventiegroep A (cursusgroep met buddy), interventiegroep B (cursusgroep zonder buddy) en de controlegroep (zonder cursus en zonder buddy).
  • Stress en roken bleken significant gedaald. Dit project laat hiermee zien dat de vicieuze cirkel van armoede, (mentale) gezondheid, stress en ongezond gedrag (roken) doorbroken kan worden.

Hoe verder?

In vervolgonderzoek wordt gekeken welke mechanismen ten grondslag liggen aan de resultaten.

Grip en Gezondheid zit in een erkenningstraject van het RIVM. Daarnaast wordt met verschillen partijen gekeken of deze interventie meer mensen kan helpen binnen en buiten Rotterdam. Ook is ‘train de trainer’-materiaal ontwikkeld om Grip en Gezondheid door andere organisaties uit te kunnen laten voeren.

Video

Benieuwd naar de andere activiteiten van FNO?

Activiteitgegevens

Organisatie

Erasmus Universiteit

Projectleider

Astrid Schop Etman

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO