'Back2Balance'

Back2Balance

Omschrijving

Mensen uit zogenaamde ‘multi-probleemgezinnen’ – met sociaaleconomische en psychosociale problemen – leven niet zo gezond als andere gezinnen. Ze roken vaker, bewegen minder, eten minder groente en fruit, hebben minder sociale contacten én zijn sneller eenzaam. Dan kan verschillende redenen hebben: stress, te weinig kennis van een gezonde leefstijl of financiële redenen.

In Apeldoorn wilden de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht, welzijnsorganisatie Stimenz en de gemeente hier iets aan doen. Zij sloegen de handen ineen voor het programma Back2Balance. Het programma werd samen met de doelgroep en met hulpverleners ontwikkeld en bestond uit een wandelgroep, gezamenlijk koken/eten, kinderactiviteiten, gezellige uitjes en kortingsmogelijkheden op het bestaande leefstijlaanbod.

Doel

Integrale gezondheidsbevordering van mensen uit multi-probleemgezinnen in Apeldoorn.

Resultaten

  • Dankzij Back2Balance hebben deelnemers andere mensen in de buurt leren kennen, zodat ze hun lokale netwerk konden uitbreiden.
  • Ook heeft een aantal deelnemers gebruikgemaakt van de kortingsmogelijkheden, waarmee ze een periode gratis mee konden doen met het bestaande leefstijlaanbod in hun buurt, zoals een jaar lang kosteloos naar de sportschool.
  • De combinatie van gezondheidsbevordering en sociale activiteiten motiveerde mensen om mee te doen.
  • Mensen vonden het fijn om de activiteiten te doen met anderen die in eenzelfde soort situatie zitten.
  • Het succes werd mede bepaald door een activiteitenbegeleider die goed met de doelgroep overweg kon en iedereen bleef stimuleren om mee te doen.

Hoe verder?

Om echt een duidelijke verbetering te zien in de gezondheid en het sociaal netwerk van multi-probleemgezinnen, is een langdurig en intensief programma nodig. Ook moet er een activiteitenbegeleider komen die zich volledig kan richten op Back2Balance, naast de bestaande hulpverlening. Zo kunnen gezinnen in armoede écht stappen zetten richting een gezond en sociaal leven.

Video

Activiteitgegevens

Organisatie

Universiteit Maastricht, Stimenz

Projectleider

Gera Nagelhout, Renate Spruijt

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO