'Integrale aanpak armoede'

Integrale aanpak armoede

Omschrijving

In Rotterdam is een methode ontwikkeld waarmee gezinnen, gecoacht door experts van de Uitvoeringsbrigade, stap voor stap uit de achterstand groeien. De speciaal ontwikkelde app GrowPad ondersteunt de gezinnen bij de aanpak van hun problemen, op alle levensdomeinen.

In het project ligt de focus op het behalen van duurzame resultaten, door het verbeteren van zelfbeeld, zelfwaarde en coping-strategieën. De interactie tussen coach en bewoner wordt versterkt met de app. Deze app wordt op het gebied van positieve gezondheid verder uitgewerkt.

Doel

Veel bewoners in een achterstandssituatie zijn moeilijk te bereiken door hulpverleners en onderzoekers. Er heerst vaak wantrouwen jegens instanties.  Doel van Integrale aanpak armoede was om de bestaande methodiek van gemeentelijk projectenteam Frontlijn uit te breiden met een app waarmee gezinnen, gecoacht door experts, stap voor stap uit de achterstand groeien.

De kracht van het project is dat samen met de gezinnen wordt gewerkt aan het oplossen van problemen. Problemen die zij zelf belangrijk vinden. Door dit project gaan bewoners die al jaren zorg mijden weer problemen aanpakken: met de thuiszorg wordt gepoetst, brieven gaan weer open bij binnenkomst, schulden worden afbetaald en er wordt (weer) voorgelezen aan de kinderen. Zo kan na verloop van tijd ruimte ontstaan voor gezonde leefstijl, zoals stoppen met roken.

Activiteitgegevens

Organisatie

Erasmus MC

Projectleider

Frank van Lenthe

Telefoonnummer

010 - 704 42 20

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram

Video

© 2020 FNO