'Supporter van elkaar'

Supporter van elkaar

Omschrijving

Supporter betekent naast aanhang van een club ook elkaar steunen. Een steunpilaar zijn, omzien naar elkaar. Dit is precies wat FC Twente belangrijk vindt. In dit project ‘adopteert’ de club gezinnen in een kwetsbare situatie in Enschede. Samen werken zij aan verbeteringen op het gebied van gezondheid en participatie.

In beeld

‘Ik heb weer vertrouwen.’ Sandra deed mee aan Supporter van elkaar.
Lees haar verhaal

‘Je doet het zelf, maar wel met ondersteuning.’ Monique deed mee aan Supporter van elkaar.
Lees haar verhaal

‘Gun mensen de tijd die ze nodig hebben.’ Jantinette is begeleider bij Supporter van elkaar.
Lees haar verhaal

Kijkje in de keuken

‘Met het gezin leuke dingen doen heeft een groot effect.’
Lees het interview met projectleider Laura Hofte

Supporter van elkaar is een groepsprogramma met individuele begeleiding. Gedurende vijf maanden volgen gezinnen twee bijeenkomsten per week. De ochtend is voor de ouders, met activiteiten gericht op hun persoonlijke doelen en toekomstdromen. De middag is voor hele het gezin, waarop zij met elkaar sport- en spelactiviteiten doen.

De gezinsleden worden op een positieve manier gemotiveerd en krijgen zo meer zelfvertrouwen. Het gaat om relevante, betekenisvolle en leuke dingen doen, maar ook het belonen en waarderen daarvan. Middels een wijkgericht gezinstraject van leuke en zinvolle dingen doen met het gezin wordt de spiraal van negativiteit doorbroken.

Meer regie

Door het versterken van hun competenties en het mobiliseren van bestaande netwerken rondom het gezin, krijgen de gezinsleden de regie over hun toekomst meer in eigen handen. De voetballers van FC Twente, trainers en andere bekende sleutelfiguren spelen een belangrijke rol in dit traject. Bij de motivatie van de gezinnen en in het stimuleren van een positief gevoel.

Gezondheid en participatie

Veertig gezinnen in Enschede-Zuid en veertig gezinnen in Enschede-Oost volgen het programma van acht maanden. Zij werken bijvoorbeeld aan hun (fysieke) gezondheid, cognitief functioneren, zingeving, kwaliteit van leven en sociaal maatschappelijke participatie. De meeste nadruk ligt op gezondheid en participatie, maar in samenhang met de andere aspecten.

Activiteiten en toekomstplannen

Er vinden activiteiten plaats bij sportverenigingen, in het wijkcentrum, in het stadion en trainingscentrum van FC Twente. De invulling van het programma staat in grote lijnen vast, maar zal aangescherpt worden door gesprekken met de partners en de betreffende gezinnen.

TV-serie

Een paar van de deelnemende gezinnen zijn op de voet gevolgd en hiervan is een tv-serie gemaakt van zes afleveringen. De hele serie kun je hier bekijken. In de serie is te zien wat de gezinnen meemaken en wat de effecten zijn van het project op hun levens.

Doel

Het doel van Supporter van elkaar is om bij gezinnen in een achterstandssituatie in Enschede een gezonde leefstijl te bevorderen, de participatie aan de maatschappij te vergroten en het eigen netwerk van de gezinnen te versterken.

Resultaten

Supporter van elkaar heeft gedurende het gehele project 5 groepen uitgevoerd met in totaal 88 gezinnen, met 93 volwassen deelnemers en 113 kinderen.

  • 86% Van de deelnemers was zeer gemotiveerd om mee te doen en verder te gaan in het traject.
  • 94% Van de deelnemers scoorde hoog op participatie. Zo zijn er bedrijfsbezoeken en speeddates met uitzendbureaus georganiseerd, waardoor een behoorlijk aantal mensen aan het werk is gekomen.
  • Zelfvertrouwen en vertrouwen in de toekomst zijn significant verbeterd na deelname aan het traject.
  • Het feit dat het project onder de vlag van FC Twente werd uitgevoerd werd door deelnemers gewaardeerd.
  • Supporter van elkaar heeft de prijs gewonnen voor het beste ‘Maatschappelijk Project Eredivisie 2019’. De prijs werd uitgereikt in het RTL-programma Koffietijd.

Hoe verder?

Door gesprekken met de gemeenten Oldenzaal, Enschede, Hengelo en de provincie Overijssel is de borging van Supporter van elkaar hier succesvol gerealiseerd.

Video

Activiteitgegevens

Organisatie

Stichting FC Twente, Scoren in de wijk

Projectleider

Laura Hofte

Telefoonnummer

06 - 532 091 63

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO