'Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost'

Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost

Omschrijving

Het project Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost wilde kinderen meer kansen geven om rookvrij op te groeien. Dat is direct van invloed op hun gezondheid en ook op hun toekomstige gezondheid. Kinderen die rookvrij opgroeien zullen minder snel zelf gaan roken.

Hoe kun je hier als professional het gesprek over aangaan met ouders? Roken is vaak niet het enige probleem en bovendien cultureel verankerd. Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost wilde met ouders en professionals in de wijk manieren ontdekken en ontwikkelen om samen te werken aan rookvrije huishoudens.

Om voor kinderen een rookvrije omgeving te creëren werden meerdere locaties in de wijk rookvrij verklaard. Daarnaast werd aangepast stoppen-met-roken-aanbod ontwikkeld, waarvan de stopcoach in de huisartsenpraktijk het succesvolst was. Tegelijkertijd werd een intensieve lokale campagne gevoerd, met een kinderpersbureau, een posterontwerpwedstrijd en een workshop ‘Oordeelvrij in gesprek over roken’. Zo werd ook de campagne Stoptober gepromoot.

Een ‘rookvrij regisseur’ speelde een centrale rol in het project door het thema rookvrij opgroeien te agenderen bij veel stakeholders. Dit omvangrijke wijknetwerk van wijkbewoners, wijkwerkers, zorgprofessionals, leerkrachten, ondernemers, werkgevers en de gemeente wil zich voor een rookvrije generatie blijven inzetten.

Doel

Doel van het project Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost was om een rookvrije (thuis)omgeving te realiseren voor alle kinderen in Haarlem Oost. Hiervoor werd de interventie Rookvrij Opgroeien versterkt en intensief geïmplementeerd.

Resultaten

  • De lokale campagne heeft het gesprek in de wijk over rookvrij opgroeien op gang gebracht.
  • Ouders lijken roken in het bijzijn van kinderen nu minder te accepteren.
  • Onder ouders bestaat draagvlak voor het blijvend agenderen van het thema rookvrij opgroeien.
  • Ouders vinden rookvrije terreinen voor kinderen in de wijk belangrijk en steunen deze ontwikkeling.
  • De locaties die rookvrij werden waren erg divers, zoals sport-, speel- en schoolterreinen, een circus en een ziekenhuis.

Hoe verder?

Volgend jaar worden nog meer locaties in Haarlem Oost rookvrij. Diverse stakeholders in de wijk zijn zich verantwoordelijk gaan voelen voor het thema rookvrij opgroeien. Vanuit het Preventieakkoord krijgt de GGD middelen om verder te werken aan een rookvrije generatie. Aanvullende financiering is echter nodig om een vervolg te kunnen geven aan de lokale inzet van de rookvrij regisseur.

Activiteitgegevens

Organisatie

Amsterdam UMC Sociale Geneeskunde

Projectleider

Janneke Harting

Telefoonnummer

020 - 566 50 49

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO