'Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost'

Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost

Omschrijving

Het project Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost wilde kinderen meer kansen geven om rookvrij op te groeien. Dat is direct van invloed op hun gezondheid en ook op hun toekomstige gezondheid. Kinderen die rookvrij opgroeien zullen minder snel zelf gaan roken.

Hoe kun je hier als professional het gesprek over aangaan met ouders? Roken is vaak niet het enige probleem en bovendien cultureel verankerd. Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost wilde met ouders en professionals in de wijk manieren ontdekken en ontwikkelen om samen te werken aan rookvrije huishoudens.

Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost was een integrale wijkaanpak. Centraal in de aanpak stonden de interventie Rookvrij Opgroeien en de Rookvrij Regisseur. Rookvrij Opgroeien werd versterkt met een gezinscontract voor een rookvrij huishouden. De Rookvrij Regisseur werkte tegelijkertijd aan een Rookvrije wijk. Dat gebeurde via een lokale mediacampagne, het zo rookvrij mogelijk maken van de wijk en laagdrempelige stoppen-met-roken-cursussen.

In de eerste projectfase heeft een onderzoeker rokende ouders, kinderen van 10-11 jaar en professionals geïnterviewd. Vervolgens werkte Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost aan maatregelen voor een rookvrije leefomgeving, aanpassing van regels, voorlichting over de invloed van meeroken en campagnes in de wijk. Professionals uit verschillende vakgebieden zoals verloskundigen, artsen, opvoedondersteuners, welzijnswerkers en leerkrachten leverden hier een bijdrage aan.

Er was veel enthousiasme onder de professionals en de gemeente. Wethouder Jur Botter wilde graag optreden als verbinder. Dit enthousiasme was een belangrijke voorwaarde om samen te werken aan meer rookvrije huishoudens en normverandering in de wijk. De intensieve wijkaanpak in combinatie met het draagvlak waren belangrijke succesfactoren.

Doel

Doel van het project Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost was om een rookvrije (thuis)omgeving te realiseren voor alle kinderen in Haarlem Oost. Hiervoor werd de interventie Rookvrij Opgroeien versterkt en intensief geïmplementeerd.

Activiteitgegevens

Organisatie

AMC UVA Sociale Geneeskunde

Projectleider

Janneke Harting

Telefoonnummer

020 - 566 50 49

Volg ons

LinkedIn
© 2020 FNO