'Tiel aan de gezonde zijde'

Tiel aan de gezonde zijde

Omschrijving

Voor wie veel zorgen heeft over geld en de kinderen, heeft een gezonde levensstijl vaak geen prioriteit. Tiel aan de gezonde zijde besteedt aandacht aan de gezondheidsrisico’s in de wijken Tiel-West en Tiel-Oost bij gezinnen in een achterstandssituatie. Het project is een samenwerking tussen gemeente, GGD, een leer-werkbedrijf, een welzijnsorganisatie en het ROC.

Vanuit Tiel aan de gezonde zijde zijn laagdrempelige activiteiten opgezet om de zelfredzaamheid van wijkbewoners op het gebied van gezondheid te verbeteren. Dit gebeurde vanuit een multidisciplinaire aanpak, waarbij onderwijs, zorg en welzijn intensief samenwerkten. Cruciaal binnen het project was het ambassadeursnetwerk van bewoners uit de wijk. Deze ambassadeurs lieten de activiteiten goed aansluiten bij de doelgroep. Ook slaagden ze erin via persoonlijk netwerken deelnemers te werven die buiten het zicht van professionals bleven. De ambassadeurs kregen een training in gesprekstechnieken, leefstijl, vitaliteit, gezonde voeding en communicatieve en sociale vaardigheden. Hierdoor maakten ze zelf ook een persoonlijke groei door en werden ze zelfverzekerder.

Een greep uit de activiteiten

  • Gezonde Taal en Tiel: taallessen over gezondheid
  • Lekker bewegen in Tiel: laagdrempelig samen sporten
  • Rondkomdagen
  • Koken met kinderen
  • Lente Fit-markten
  • Roken en vloggen-workshop
  • Rots en water-training: omgaan met stress

Doel

Het verbeteren van de ervaren gezondheid bij de deelnemers door het aanbieden van interventies op het gebied van taalontwikkeling, roken, alcohol, meer bewegen en gezonde voeding. Streven was bewoners meer grip te geven op hun gezondheid, waardoor ze de eigen gezondheidstoestand als beter zouden ervaren.

Resultaten

  • Deelnemers verbeterden hun taalvaardigheid, ze voeren betere gesprekken met anderen en maken beter gebruik van gezondheidsinformatie.
  • Deelnemers zijn gezonder gaan eten en drinken.
  • Deelnemers zijn zelfredzamer, ze hebben meer zelfvertrouwen en nieuwe en betere contacten.
  • Deelnemers zijn meer gaan bewegen en sporten.
  • Deelnemers hebben betere contacten met gezondheidsorganisaties en trekken eerder aan de bel bij problemen.
  • De helft van de deelnemers in de taalgroep ervaart de eigen (psychische) gezondheidstoestand als beter, ze zeggen minder stress en kopzorgen te hebben en zijn gelukkiger.

Vanuit het project is een netwerk ontstaan van vrijwilligers en professionals die elkaar weten te vinden bij activiteiten voor de wijk op het gebied van gezondheid en laaggeletterdheid.

Hoe verder?

Bijna alle activiteiten zijn opgezet met een partner. Dit maakt borging van de activiteiten makkelijker. De activiteiten Lekker bewegen in Tiel, de Rondkomdagen, Koken met kinderen en de taallessen worden voortgezet. Voor een aantal nieuwe activiteiten is extra subsidie aangevraagd en wordt nog gezocht naar nieuwe samenwerkingspartners. Het netwerk van ambassadeurs gaat informeel verder. Financiering voor begeleiding van de ambassadeurs wordt nog gezocht.

Activiteitgegevens

Organisatie

ROC Rivor

Projectleider

Keete Voerman

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO