'Gezonde (op)Voedingspraktijken'

Gezonde (op)Voedingspraktijken

Omschrijving

Als ongezond gedrag eenmaal aangeleerd is, blijkt het lastig om dit gedrag nog te veranderen. De interventie ‘Samen Happie’ richt zich op ouders van jonge kinderen (vanaf 7 tot 27 maanden). Het doel is om het ontstaan van overgewicht bij jonge kinderen te voorkomen en gezonde opvoedvaardigheden van ouders te verbeteren. In totaal zullen 450 ouders meedoen.

App
Bij bestaande preventieprogramma’s is het vaak lastig om voldoende opkomst en actieve deelname van ouders te bereiken. Om dit te bereiken wordt in de interventie Samen Happie een app aangeboden die samen met ouders in ontwikkeld. De app is gericht op het aanleren van ‘gezonde’ (op)voedingspraktijken. Ouders kunnen de app op een voor hen geschikt moment bekijken. Ze krijgen tweewekelijkse reminders met nieuwe informatie die past bij de leeftijd van hun kind. Ook wordt bekeken of de app gecombineerd kan worden met groepsbijeenkomsten op het consultatiebureau. Deze zijn met name gericht op ‘hoe’ ouders hun gezonde opvoedintenties kunnen naleven via het aanleren van algemene opvoedingsvaardigheden.

Eerste levensjaren
Een van de krachten van dit project is dat de interventie ‘Samen Happie’ gericht is op het aanleren van automatische gezonde leefstijlgewoontes aan jonge kinderen vanaf een leeftijd van 7 maanden. In de eerste levensjaren worden de meeste voedings- en beweeggewoontes van kinderen gevormd. Deze fase is daarom heel geschikt om programma’s in te zetten gericht op de preventie van overgewicht.

Doel

Gezondheidsachterstanden qua gezonde leefstijl bij lage SES groepen terug dringen door de wisselwerking tussen generaties te doorbreken en overgewicht bij jonge kinderen te voorkomen.

Activiteitgegevens

Organisatie

Radboud Universiteit

Projectleider

Junilla Larsen

Volg ons

LinkedIn
© 2020 FNO