'PROMISE'

PROMISE

Omschrijving

Nog altijd rookt 8,6 procent van de zwangere vrouwen dagelijks. Onder praktisch opgeleide vrouwen is dat zelfs 22 procent. Om kwetsbare babylongen te beschermen tegen tabaksrook zijn het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos gezamenlijk het project PROMISE gestart om vrouwen te helpen rookvrij zwanger te zijn én te blijven na de zwangerschap.

Verloskundigen en gynaecologen spelen hierin een belangrijke rol. PROMISE helpt hen met een training om laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden bij hun cliënten te herkennen. In het consult konden zij daarnaast gebruikmaken van ontwikkelde beeldverhalen, een CO-meter, motiverende gespreksvoering en betere doorverwijzingsmogelijkheden. Om te zorgen dat vrouwen na hun bevalling niet weer gingen roken, zijn ook kraamverzorgenden en JGZ-professionals getraind.

Kracht van het programma

Uit onderzoek blijkt dat 81 procent van de verloskundigen de bestaande V-MIS handleiding voor begeleiding bij het stoppen met roken wel start, maar dat slechts 10 procent de zeven stappen volledig doorloopt. Het gebrek aan motivatie van sommige zwangeren om te stoppen met roken vormt een belemmering. PROMISE sluit aan bij de V-MIS. Met de juiste handvatten moeten verloskundigen en andere professionals nieuwe motivatie krijgen om de zeven stappen uit te voeren en zo deze groep vrouwen beter te begeleiden.

Doel

Zwangere vrouwen helpen stoppen met roken en rookvrij te laten blijven na de bevalling.

Resultaten

Ruim 150 zorgverleners volgden de PROMISE training: 97 verloskundigen/gynaecologen, 33 kraamverzorgenden en 23 JGZ-professionals. De trainingen en materialen zijn samen met de doelgroep van (aanstaande) moeders ontwikkeld en in drie pilots in Amsterdam-Noord, Zaanstad en Heerenveen ingezet en geëvalueerd. Ruim 170 rokende (aanstaande) moeders, waarvan 55 laagopgeleid, deden mee aan het evaluatieonderzoek.

De professionals zijn enthousiast, net als de vrouwen die betrokken waren bij de ontwikkeling van de materialen.

  • Twee derde van de deelnemende zorgverleners vindt dat de PROMISE training hun vaardigheden heeft verhoogd. Ze kunnen hun cliënten goed uitleg geven en motiveren om te stoppen met roken.
  • De meeste deelnemende zorgverleners vinden dat het PROMISE protocol goed aansluit bij de doelgroep zwangere vrouwen en laaggeletterde vrouwen en nog iets beter bij vrouwen met een lage SES-achtergrond.

Beeldverhalen

Beeldverhaal ‘Hulp bij stoppen met roken’ voor alleenstaande zwangeren

Beeldverhaal ‘Hulp bij stoppen met roken’ voor zwangere vrouwen en partners

Beeldverhaal ‘Rookvrij blijven doe je met hulp’, na de zwangerschap

Hoe verder?

De Taskforce Rookvrije Start gaat het laagdrempelige voorlichtingsmateriaal verspreiden en brengt het blijvend onder de aandacht bij zorgverleners. De CO-meter en de beeldverhalen worden opgenomen in de bestaande multidisciplinaire e-learning Rookvrije Start.

De bestaande V-MIS training voor verloskundigen en gynaecologen wordt verder aangevuld met gesprekstechnieken specifiek voor het begeleiden van (aanstaande) moeders met een lage SES-achtergrond. Streven is om goede voorbeelden te delen met andere zorgverleners.

Activiteitgegevens

Organisatie

Longfonds

Projectleider

Karianne Djoyoadhiningrat - Hol

Telefoonnummer

033 - 434 12 12

Volg ons

Facebook

Volg ons

Twitter

Volg ons

LinkedIn

Volg ons

Instagram
© 2024 FNO