'PROMISE'

PROMISE

Omschrijving

Stoppen met roken voor of tijdens de zwangerschap is voor sommige vrouwen heel lastig. Verloskundigen spelen hierin een belangrijke rol. PROMISE helpt hen met training en materialen om zwangere vrouwen zo goed mogelijk te begeleiden.

Nog altijd rookt 8,6 procent van de zwangere vrouwen dagelijks. Onder laagopgeleide vrouwen is dat zelfs 22 procent. Om kwetsbare babylongen te beschermen tegen tabaksrook zijn het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos gezamenlijk het project PROMISE gestart om vrouwen te helpen rookvrij zwanger te zijn én te blijven na de zwangerschap.

Kracht van het programma

Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf verloskundigen (81 procent) de bestaande V-MIS handleiding voor begeleiding bij het stoppen met roken wel start, maar dat slechts 10 procent de zeven stappen volledig doorloopt. Het gebrek aan motivatie van de zwangeren om te stoppen met roken vormt een belemmering. Met de juiste handvatten moeten verloskundigen en andere professionals nieuwe motivatie krijgen om de zeven stappen uit te voeren en zo deze groep vrouwen beter te begeleiden.

PROMISE sluit aan bij de V-MIS en betrekt nadrukkelijk de kraamzorg en JGZ om te voorkomen dat vrouwen na de bevalling weer gaan roken. Handvatten zijn onder meer een training, voorlichtingsmaterialen, door Pharos ontwikkelde beeldverhalen en betere doorverwijzingsmogelijkheden. De professionals zijn enthousiast, net als de vrouwen die betrokken waren bij de ontwikkeling van de materialen.

Beeldverhalen

Beeldverhaal ‘Hulp bij stoppen met roken’ voor alleenstaande zwangerenBeeldverhaal ‘Hulp bij stoppen met roken’ voor zwangere vrouwen en partnersBeeldverhaal ‘Rookvrij blijven doe je met hulp’, na de zwangerschap

Doel

Zwangere vrouwen helpen stoppen met roken en rookvrij te laten blijven na de bevalling.

Activiteitgegevens

Organisatie

Longfonds

Projectleider

Karianne Djoyoadhiningrat - Hol

Telefoonnummer

033 - 434 12 12

Volg ons

LinkedIn
© 2020 FNO