Gezinspanel doet oproep aan politiek

Ergens heb ik de code gekraakt en kwam ik erbovenop.

‘Ik was geen probleemkind voor de buitenwereld. Dat ik zwaar depressief was, had niemand door.’ Het dieptepunt in Eline’s leven was het startpunt van haar herstel. Nu wil ze eraan bijdragen dat mensen in kwetsbare posities niet hoeven meemaken wat zij heeft meegemaakt.

Ieders situatie is uniek. Dat is waar ik aandacht voor wil.

Lisette is niet opgegroeid in financiële armoede. ‘Maar wel in alle andere vormen.’ En je jeugd vormt je en trauma geef je door… ‘Mijn thema is denk ik: niet gezien worden en tussen wal en schip vallen.’

Waar ik tegen in opstand kom is de kromheid van dingen.

Sanne wil dat er meer aandacht komt voor gezinnen die in armoede leven en voor het werken met ervaringsdeskundigen. ‘En niet alleen vasthouden aan regeltjes. Er kan ook wel eens gekeken worden naar: hé, hoe gaat het met mensen?’

Mensen die op kantoor werken zien niet wat buiten gebeurt. Dan zeg ik: ‘Kom een keer meewerken.’

Risma begon in coronatijd haar eigen voedselbank. Met haar team van vrijwilligers helpt ze nu elke week 150 gezinnen. In het Gezinspanel deelt ze haar ervaring over wat mensen nodig hebben en hoe je ze kunt bereiken.

De jaren die ik en mijn moeder hebben meegemaakt, gun ik niemand. Die mensen wil ik helpen.

Imre groeide op in armoede. ‘Op het moment dat ik bij mezelf denk: ik heb helemaal geen zin om iets te doen, dan denk ik aan mensen die op dat moment een moord zouden doen om het te kunnen.’ Imre versterkt ons Gezinspanel met de ervaringen die hij opdeed als kind.

Precies hoe mijn moeder het ook deed: ik dacht alleen maar aan de korte termijn.

‘Generatiearmoede vind ik iets anders dan “nieuwe armoede”. Daar zie je dat mensen een bepaalde basis hebben, vaardigheden hebben meegekregen, zoals goed onderwijs en kunnen sparen. Ik kom echt uit een dysfunctioneel gezin.’

Wij vertegenwoordigen als mensen onze medemensen. We bundelen onze krachten om samen iets te kunnen verbeteren.

‘Mijn studieachtergrond in Somalië was economie. Nu ben ik maatschappelijk werker. Ik vind het fijn om iets terug te doen voor de maatschappij.’

Doe je ook mee?

 • Weet jij hoe het is om in armoede te leven?
 • Heb jij stress gehad doordat je niet kon meedoen in de maatschappij?
 • Wil je jouw ervaring inzetten zodat wij daarvan kunnen leren?
 • Wil jij ook van anderen leren?
 • En een vergoeding krijgen voor het delen van je kennis?

Kom bij het Gezinspanel!

Samen Kansrijk en Gezond van FNO zet zich in voor gezinnen in een kwetsbare situatie. We willen dat zij hun kansen kunnen vergroten en hun gezondheid verbeteren.

Hoe dat moet, willen we leren van iedereen die daar veel over weet. En wie weet er nu meer van dan jij? We noemen dat ervaringskennis. Jij zet je ervaring in om de situatie voor anderen te verbeteren.

We werken al samen met een paar ouders. Zij denken mee, met ons programma en de projecten. We willen graag nog meer mensen met ervaring leren kennen. Meer vaders zijn ook heel erg welkom!

Wat ga je doen?

 • Eens per maand ga je samen met anderen met ervaringskennis praten over wat er gebeurt bij gezinnen in jouw wijk. We bekijken wat er goed gaat, wat er beter kan en wat daarvoor nodig is.
 • Heb je tijd en zin om nog meer te doen? Je kunt ook helpen bij het beoordelen van nieuwe projecten, meedenken met het onderzoek, bij andere wijken op bezoek gaan en nog veel meer.

Wat vragen wij van jou?

 • Je weet hoe het is om in een lastige situatie te leven. Bijvoorbeeld door armoede, geldstress of iets anders. Waardoor je niet (helemaal) kon meedoen in de samenleving.
 • Je wil jouw ervaring delen, zodat we ervan kunnen leren.
 • Je hebt tijd om 1 keer per maand een ochtend of middag mee te doen. Dit kan in ieder geval online, en als het mogelijk is een paar keer per jaar op locatie in Amsterdam.
 • Je voelt je verbonden met het doel van ons programma: ervaren gezondheid van gezinnen in kwetsbare situaties verbeteren. Je geeft graag je mening.
 • Je wil ontdekken wat bij jou past. Veel samenwerken of juist liever alleen. Lezen, luisteren, schrijven of vertellen. Op een podium staan of juist op de achtergrond blijven.

Wat levert het jou op?

 • Je ontmoet nieuwe mensen die hetzelfde willen als jij.
 • Je leert enorm veel en krijgt handige tips van elkaar.
 • Je krijgt een vergoeding van 65 euro per dagdeel en een reiskostenvergoeding. Dit is een vrijwilligersvergoeding en dit heeft geen invloed op een eventuele uitkering.

Doe je mee?

Mail of bel met met Eline Schievink: 06 454 842 99 of Lisette Groeneveld: 06 820 981 38.

Meer weten over Samen Kansrijk en Gezond?