Gezinspanel doet oproep aan politiek

Waar ik tegen in opstand kom is de kromheid van dingen.

Sanne wil dat er meer aandacht komt voor gezinnen die in armoede leven en voor het werken met ervaringsdeskundigen. ‘En niet alleen vasthouden aan regeltjes. Er kan ook wel eens gekeken worden naar: hé, hoe gaat het met mensen?’

Mensen die op kantoor werken zien niet wat buiten gebeurt. Dan zeg ik: ‘Kom een keer meewerken.’

Risma begon in coronatijd haar eigen voedselbank. Met haar team van vrijwilligers helpt ze nu elke week 150 gezinnen. In het Gezinspanel deelt ze haar ervaring over wat mensen nodig hebben en hoe je ze kunt bereiken.

De jaren die ik en mijn moeder hebben meegemaakt, gun ik niemand. Die mensen wil ik helpen.

Imre groeide op in armoede. ‘Op het moment dat ik bij mezelf denk: ik heb helemaal geen zin om iets te doen, dan denk ik aan mensen die op dat moment een moord zouden doen om het te kunnen.’ Imre versterkt ons Gezinspanel met de ervaringen die hij opdeed als kind.

Precies hoe mijn moeder het ook deed: ik dacht alleen maar aan de korte termijn.

‘Generatiearmoede vind ik iets anders dan “nieuwe armoede”. Daar zie je dat mensen een bepaalde basis hebben, vaardigheden hebben meegekregen, zoals goed onderwijs en kunnen sparen. Ik kom echt uit een dysfunctioneel gezin.’

Doe je ook mee?

 • Weet jij hoe het is om in armoede te leven?
 • Heb jij stress gehad doordat je niet kon meedoen in de maatschappij?
 • Wil je jouw ervaring inzetten zodat wij daarvan kunnen leren?
 • En wil jij ook leren van anderen?

Kom bij het Gezinspanel!

Het programma Samen Kansrijk en Gezond van FNO zet zich in voor gezinnen in een kwetsbare situatie. We willen dat zij hun kansen kunnen vergroten en hun gezondheid verbeteren.

Hoe dat moet, willen we leren van iedereen die daar veel over weet. En wie weet er nu meer van dan jij? We noemen dat ervaringskennis. Jij zet je ervaring in om de situatie voor anderen te verbeteren.

We werken al samen met een paar ouders. Zij denken mee, met ons programma en de projecten. We willen graag nog meer mensen met ervaring leren kennen. Meer vaders zijn ook heel erg welkom!

Wat ga je doen?

 • Eens per maand ga je samen met anderen met ervaringskennis praten over wat er gebeurt bij gezinnen in jouw wijk. We bekijken wat er goed gaat, wat er beter kan en wat daarvoor nodig is.
 • Heb je tijd en zin om nog meer te doen? Je kunt ook helpen bij het beoordelen van nieuwe projecten, meedenken met het onderzoek, bij andere wijken op bezoek gaan en nog veel meer.

Wat vragen wij van jou?

 • Je weet hoe het is om in een lastige situatie te leven. Bijvoorbeeld door armoede, geldstress of iets anders. Waardoor je niet (helemaal) kon meedoen in de samenleving.
 • Je wil jouw ervaring delen, zodat we ervan kunnen leren.
 • Je hebt tijd om 1 keer per maand een ochtend of middag online mee te doen. En 4 keer per jaar naar Amsterdam te komen.
 • Je voelt je verbonden met het doel van ons programma, namelijk ervaren gezondheid van gezinnen in kwetsbare situaties verbeteren. Je praat makkelijk met andere mensen. Je wil graag je mening geven.
 • Je wil ontdekken wat bij jou past. Veel samenwerken of liever alleen. Lezen, luisteren, schrijven of vertellen. Op een podium staan of juist op de achtergrond blijven.

Wat levert het jou op?

 • Je ontmoet leuke, nieuwe mensen die hetzelfde willen als jij.
 • Je leert enorm veel en krijgt veel tips van elkaar.
 • Je krijgt een vergoeding van 50 euro per dagdeel en een reiskostenvergoeding.

Doe je mee?

Mail of bel met met Denise Filippo: 06 – 408 283 88 of Lisette Groeneveld: 06 820 981 38.

Meer weten over Samen Kansrijk en Gezond?