Nieuws

Tips participatie van ouders in integrale gezondheidsaanpakken

22 juni 2018

Sinds september 2017 is de klankbordgroep Gezonde Toekomst Dichterbij actief. Zij denken op diverse manieren mee met FNO over het programma Gezonde Toekomst Dichterbij. De klankbordgroep bestaat uit vijf ouders: Parvin, Risma, Marcella, Sanne en Rafaella. Allen brengen hun eigen ervaringen, deskundigheid en verhalen mee.

Participatie van ouders in integrale gezondheidsaanpakken

Het afgelopen half jaar beantwoordden zij vragen van verschillende projectleiders en geven hen advies. Deze tips en adviezen zijn gebundeld in de gids Participatie van ouders in integrale gezondheidsaanpakken. Hier vind je een samenvatting van alle adviezen, tips en verklaringen die de klankbordgroep gaf om ook andere geïnteresseerde projectleiders en professionals op weg te helpen.

Lees verderSluiten

Nieuwe leden Jongerenpanel Zorg én Perspectief

22 juni 2018

Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief heeft opnieuw nieuwe leden mogen verwelkomen. In korte tijd is het panel gegroeid van 14 naar 24 leden. Deze nieuwe leden brengen stuk voor stuk nieuwe ervaringen, expertises en inzichten met zich mee. Mede daarom zijn zij een geweldige aanwinst voor het Jongerenpanel. Zeker op het gebied van MBO onderwijs en diversiteit wordt het panel flink aangesterkt.

Meer invloed

Nu het Jongerenpanel verder groeit hebben zij meer input en meer mankracht om met de projecten, het veld en in de politiek stappen te kunnen zetten voor jongeren met een chronische aandoening. Bente, voorzitter van het Jongerenpanel, is blij met de groei: “Ik zie er naar uit om met deze groep nog meer stappen te kunnen zetten voor jongeren met een chronische aandoening in Nederland. We zijn blij dat de nieuwe ervaringsdeskundigen daar aan mee willen werken.”

Lees verderSluiten

SCP en Vilans op zoek naar jonge mantelzorgers

19 juni 2018

Het SCP en Vilans zijn op zoek naar 200 jongeren tussen de 15 en 17 jaar voor een groot Europees onderzoek naar het mentaal welbevinden van jonge mantelzorgers.

Veel jongeren hebben naar hun studie een mantelzorgtaak. Er is echter nog onvoldoende bekend hoe jonge mantelzorgers ondersteund kunnen worden bij de zorg voor een naaste. Daarom zijn SCP en Vilans op zoek naar respondenten voor een anonieme, online vragenlijst van ongeveer 10 minuten.

Zij vragen jonge mantelzorgers (15-17 jaar) van een vader, moeder, broer, zus, vriend(in) met een ziekte of beperking om te reageren. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in een gezamenlijk eindrapport. Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek.

Lees verderSluiten

Zorg én Perspectief project Youth R Coach op EULAR Congres

15 juni 2018

Het project Youth R Coach, gesteund vanuit het FNO programma Zorg én Perspectief, wordt deze week gepresenteerd op het EULAR Congres in Amserdam.
Voor het project volgden jongeren met reuma of andere chronische aandoening een persoonlijk ontwikkelingstraject waarin zij werkten aan het (h)erkennen en gebruiken van hun ervaringsdeskundigheid. Zij volgden samen workshops en schreven en publiceerden onder andere een boek.

Het congres

Dit project en de successen hiervan worden gepresenteerd op het EULAR Congres, wat een keer per jaar plaatsvindt in Europa. Amsterdam is deze keer aan de beurt. Tijdens dit congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Lees verderSluiten

De Nabuur: nieuw beeldverhaal van Meer Veerkracht, Langer Thuis

6 juni 2018

‘Het verenigingsleven is mij niet vreemd. Daarmee houd je een dorp in stand. Dat moet je gezamenlijk doen.’

In ons nieuwe beeldverhaal neemt Henk (87) ons mee in zijn leven in het Drentse Witteveen. Een dorp waar hij zich al snel thuis voelde en steun kreeg in een moeilijke periode. Toen het dorp te maken kreeg met ontgroening en vergrijzing hebben de bewoners samen de schouders er onder gezet en gezorgd dat iedereen mee kon blijven doen. Ervaar hier het verhaal van Henk en beleef hoe waardevol het is dat hij zich in kon blijven zetten voor zijn dorp.

Daarna vertelt Roos Glastra over het geheim van Witteveen. Witteveen (550 inwoners) heeft in 2017 de Henk Aalderinkprijs van de P10 (17 plattelandsgemeenten in Nederland) én de Dorpsvernieuwingsprijs 2017 van de Landelijke Vereniging Kleine Kernen gewonnen. Met het behalen van de laats genoemde zal Witteveen meedingen naar de Europese titel Dorpsvernieuwingsprijs 2018!

Henk is op 11 april plotseling overleden, hij was erg te spreken over dit beeldverhaal. Daarom heeft de familie graag toestemming gegeven deze te publiceren.

Deze reportage is de zevende in een reeks verhalen waarmee we de impact van projecten van Meer Veerkracht, Langer Thuis laten zien. Bekijk hier ook de eerder verschenen verhalen van Jan, Jannie, Salvatore, Carolien, Ria en Rosemarie nog een keer terug.

Lees verderSluiten

Tweede editie Congrestival op 12 September 2018

30 mei 2018

Na een succesvolle eerste editie in 2017 vindt op woensdag 12 september 2018 voor de tweede keer het Congrestival Sociaal & Gezond plaats bij de Metaal Kathedraal Utrecht.
Het Congrestival is een kruising tussen een inhoudelijk congres en een vrolijk en verbindend festival. Voor spraakmakende initiatieven en praktijken uit de gezondheidszorg en het sociaal werk. Je vindt er geen eenzijdige presentaties. Wel korte inspirerende sessies, dialoogtafels, speeddates, workshops en mini-colleges van bezielende wetenschappers, experts of bezoekers. Zij zetten deze dag de toon! Het programma is gevarieerd met ruimte voor kunst en cultuur en volop gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen.

Jij bent de hoofdgast

Van elkaar kunnen we namelijk het meeste leren, kennis delen, elkaar versterken en inzicht bieden en krijgen. Iedere deelnemer is daarom hoofdgast op het Congrestival. Je vindt er sociaal en medisch professionals, beleidsmakers van gemeenten, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en maatschappelijke ondernemers.

Early bird tickets zijn nu te koop. Voor meer informatie en kaartjes, klik hier.

Lees verderSluiten