Samen is leuker

Datum

8 november 2023

Eindevent van Jongeren INC

‘Op 2 november vond het inspirerende evenement “Samen is leuker” plaats, georganiseerd door Jongeren INC. Het doel was het overdragen van het stokje van Jongeren INC aan JongPIT, met een manifest vanuit het perspectief van jongeren met chronische aandoeningen of beperkingen. Samen is leuker werd geleid door dagvoorzitter Eva Eikhout en Esmée Kroon, namens JongPIT. Ondanks het stormachtige weer waren bijna alle genodigden aanwezig in Amersfoort en heerste er een gezellige sfeer.

Over de streep

De charismatische Eva Eikhout begon de middag met het krachtige spel “Over de Streep”, waarbij de deelnemers zich kwetsbaar opstelden en openhartig vertelden waarom ze zich soms een nummertje voelen en dat niet iedereen elke dag een geluksmomentje heeft.

Wat is een “leuk leven”?

Een boeiend gesprek tussen Marco Florijn, programmaleider van Jongeren INC, en Lisa Verberg van JongPIT volgde. Ze spraken over het belang van individualiteit, omdat mensen nu vaak in hokjes en trajecten worden geplaatst. Lisa maakte indruk met haar visie. Marco legde uit wat Jongeren INC in gang heeft gezet en hoe ze deze missie overdragen aan JongPIT, met als doel het opheffen van blokkades in de samenleving.

Over geluk

Leo Bormans, de gerenommeerde spreker en onderzoeker, deelde inzichten over de essentie van geluk. Hij benadrukte de keuze voor hoop, ondanks de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. Verder maakt vooral het belang van onderlinge steun en samenwerking indruk op de zaal, uitgedrukt in zijn woord “happinUS”.

Paneldiscussie

Hierna stroomde het podium vol met de deelnemers aan de paneldiscussie: Laurentien van Oranje, voorzitter van de programmacommissie van Jongeren INC, wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh van gemeente Amersfoort, Luuk Westhoek (Young Professional bij SWOM) en Laura Bij (member van Buzinezzclub). Ze bespraken diverse stellingen, met als kernboodschap: het denken zonder beperkingen en het belang van een inclusieve samenleving.

Muzikaal intermezzo

Het event werd opgeluisterd met muziek, verzorgd door Peter de Jong en Florine Joosse. Ze brachten twee indrukwekkende nummers over inclusie ten gehore. Een lied was opgedragen aan Peters zoon. Florine, zelf beperkt en zangeres, zong samen met Peter het tweede lied, over het belang van talentontwikkeling voor iedereen.

Met werk een leuker leven!

Irma van der Veen van Stichting 180 en Tara Stegehuis van YoungCapital maakten een boek met de persoonlijke ervaringen met werk van tientallen jongeren met een beperking. Het werd overhandigd aan wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh door jongere Damian die dankzij hun hulp een leuke baan heeft gevonden.

Voor ons, met ons

Hoogtepunt van het event was de aanbieding van het manifest “Voor ons, met ons” door razende reporter Esmée Kroon aan prominente personen en organisaties, onder wie Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid GroenLinks-PvdA) en Laurentien van Oranje. Het manifest benadrukt de kracht van een inclusieve samenleving en het belang van de stem van jongeren.

Drie boeken en een podcast

Na afloop ontvingen de aanwezigen drie waardevolle boeken, waaronder natuurlijk het manifest. Tijdens de informele borrel werd door Rick Brink en Bart de Bart (SWOM) een podcast opgenomen, waarbij Mirre en Yira van JongPIT ook hun inzichten deelden. Ook sloten Ann Kusters (directeur/bestuurder bij FNO), Daan de Kort (Tweede Kamerlid VVD) en Leo Bormans aan.

Samen is leuker was een groot succes en benadrukte nog maar eens het belang van samenwerking en inclusiviteit in de samenleving.’

Melissa Hoekzema, JongPIT