Met GeestKracht werkt FNO aan een samenleving waarin elke jongvolwassene, met of zonder psychische kwetsbaarheid, zichzelf kan zijn en krachtig kan (blijven) meedoen in de maatschappij.
GeestKracht is er voor én door jongvolwassenen. Onze ervaring en kennis is essentieel! Wij, jongvolwassenen met een (verhoogd risico op) psychische kwetsbaarheid, zijn daarom intensief betrokken in het panel van ervaringsdeskundigen: Team GeestKracht.
Met Team GeestKracht brengen wij onder woorden waar jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid tegenaan lopen. We denken mee over oplossingen, geven advies over het programma, stellen een lobby-agenda op en voeren deze ook uit.
Wil je meedoen met Team GeestKracht? Stuur een mailtje naar duovoorzitters Nynke of Michiel:
Team GeestKracht bestaat uit 15 tot 30 mensen tussen de 16 en 36 jaar met verschillende psychische kwetsbaarheden, of een verhoogd risico op een psychische kwetsbaarheid. Zo doen er jongvolwassenen mee die in een ggz-kliniek verbleven, jongvolwassenen die een poosje geen thuis hebben gehad en jongvolwassenen die als statushouder Nederland zijn binnengekomen.
Wil je ons leren kennen? We stellen ons graag aan je voor!
Als duovoorzitter van Team GeestKracht zet Nynke zich in om de kansen te vergroten en openheid te creëren voor psychisch kwetsbare jongvolwassenen.
Michiel is duovoorzitter van Team GeestKracht en ervaringsdeskundige op het gebied van gameverslaving.
Thijs ziet zijn lidmaatschap van Team GeestKracht als een mooie kans om iets te betekenen voor anderen.
De afgelopen jaren voelde Hannah zich heel sterk: aan haar eigen verleden kon ze niets veranderen, maar ze kon wel anderen helpen met haar ervaringen.
Om hulp vragen vond ze moeilijk. Dat leerde ze. En nu wil ze andere jongvolwassenen laten zien dat tijdig om hulp vragen het verschil kan maken.
De afgelopen jaren kampte Jesse met depressieve gevoelens. Nu wil hij zijn ervaringen inzetten voor iets positiefs.
Er waren dagen dat Josephine maar liefst 36 uur niet sliep. Ze was ongeveer een jaar dakloos, nadat ze door haar ouders op straat was gezet.
Ze weet hoe het is om veel mee te maken. En dat Sharon zelf ook een jongvolwassene is vindt ze mooi, want daardoor kan ze zich echt inleven in andere jongvolwassenen.
Na een confronterende opname in een kliniek lacht het leven Leon weer toe. Hij is lid van Team GeestKracht omdat hij dit andere jongvolwassenen ook gunt.
Als jongvolwassene kwam Moh alleen naar Nederland. Echte vriendschap is lastig. ‘Ik merk dat mijn studiegenoten nog weinig hebben meegemaakt in het leven.’
Als activiste komt Nihâl op voor gelijke rechten. ‘Ik wil dat er door zorgprofessionals minder met een westerse bril gekeken wordt.’
Ibrahim kwam vijf jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Inmiddels begint hij zijn plek te vinden en wil hij zijn ervaring inzetten om anderen te helpen.
Team GeestKracht heeft vier rollen:
Adviseren: Het team heeft een adviserende rol in de subsidieaanvragen die binnenkomen. We adviseren de programmacommissie over toekenningen.
Monitoren: We monitoren toegekende projecten/activiteiten en houden bij of gemaakte afspraken worden nagekomen.
Lobbyen: Leden die dit leuk vinden kunnen lobbyen in de politiek. Zo hebben we afgelopen maand al een document opgesteld en verstuurd naar de verschillende partijen. Op die manier willen we invloed uitoefenen op de verkiezingen van maart 2021. Hier worden we door experts bij begeleid.
Uitdragen: We zijn allemaal ambassadeur voor Team GeestKracht en streven de droom van GeestKracht na: ‘Alle jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheden kunnen op hun eigen manier krachtig (blijven) meedoen in de maatschappij’.
Dat als het gaat over jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid, deze jongvolwassenen ook echt aan tafel zitten en een stem hebben.
Stuur even een mailtje naar duovoorzitters Nynke of Michiel:
Ieder heeft zijn eigen expertise en ervaring en krijgt de ruimte deze in te zetten. Zo kan het ene teamlid alle rollen op zich nemen en kiest een ander teamlid ervoor om alleen betrokken te worden bij de aanvragen.
We verwachten dat je met anderen kan en wil samenwerken. Zo kan het zijn dat je met een ander teamlid op pad wordt gestuurd om te monitoren of lobbyen.
Teamleden vinden het leuk bij Team GeestKracht en hebben het gevoel dat ze echt iets kunnen betekenen. Buiten de ‘zakelijke’ bijeenkomsten is er veel onderling contact.
Natuurlijk mag dat en dat stimuleren we ook! Heb je een idee of loop je ergens tegenaan dan staan we daar helemaal voor open.
De bijeenkomsten zijn online en/of in Amsterdam.
Voordat we een bijeenkomst plannen sturen we een datumprikker, zodat je kunt aangeven wanneer het je schikt.
Een bijeenkomst duurt twee tot drie uur.
Meer weten over GeestKracht?