Kleine veranderingen kunnen veel impact hebben op het leven van mensen. Op hun gezondheid, geluksgevoel, kansen, participatie, vertrouwen in de toekomst…
Maak kennis met mensen voor wie deelname aan een project of activiteit een belangrijke ommezwaai heeft gebracht.
Om stoppen met roken in gezinnen in achterstandssituaties te stimuleren en hun ervaren gezondheid te verbeteren, zijn in Den Haag en Utrecht ‘wijkchallenges’ georganiseerd. In een laagdrempelige groepstraining kregen deelnemers uitleg en tips van een trainer en steun van elkaar. De uitdaging was om het stoppen in de ene stad langer vol te houden dan in de andere.
In Rotterdam is een methode ontwikkeld waarmee gezinnen, gecoacht door experts van de Uitvoeringsbrigade, stap voor stap uit de achterstand groeien. De speciaal ontwikkelde app GrowPad ondersteunt hen bij de aanpak van problemen op alle levensdomeinen.
Twee achterstandswijken in Rotterdam werken aan verbetering van de situatie van gezinnen met de interventie Samen Gezond Eten en Bewegen (SGEB). Het idee: vrouwen zijn binnen het gezin meestal bepalend voor wat er gegeten wordt en zij beïnvloeden zo ook de kinderen. Door deze vrouwen kennis bij te brengen over bewegen en gezonde voeding worden zij ambassadeurs voor hun gezinnen en omgeving.
Voel je goed! is een aanpak voor praktisch opgeleide mensen met overgewicht die moeite hebben met taal en willen afvallen. Deelnemers krijgen eet- en beweegadviezen in eenvoudige taal en leren in kleine groepjes meer gezondheidsvaardigheden: informatie over gezond eten en bewegen beter begrijpen en toepassen.
Stoppen met roken wordt makkelijker wanneer je minder stress ervaart. Als mensen meer grip hebben op hun financiële situatie, zullen zij minder stress hebben en meer aandacht voor hun gezondheid. Vandaar de integrale aanpak van Grip en Gezondheid, een project van de Erasmus Universiteit Rotterdam en GGZ-instellingen Indigo Rijnmond en Avant Sanare.
Family Project is een familiegerichte aanpak in Amsterdam-Zuidoost, die zich inzet voor gezonde en gelukkige families met jonge kinderen van West-Afrikaanse en Afro-Surinaamse herkomst. De ouders, hun wensen ten aanzien van een gezonde leefstijl, en hun mogelijkheden staan centraal. De kracht van het project is de intensieve samenwerking met de ouders, buurtbewoners en sleutelfiguren uit de gemeenschap.
Stress, je sociale netwerk en financiën bepalen of je lekker in je vel zit en daardoor de ruimte hebt om na te denken over gezond eten en bewegen. Goes bezig werkt aan de ervaren gezondheid van bewoners met een integrale wijkaanpak. Centraal staat het gedachtegoed ‘positieve gezondheid’.