'Ik heb iets overwonnen waarvan ik dacht: dit haal ik nooit.'

Het verhaal van Arjoen

  • Bekijk het filmpje

Arjoen deed mee aan Wijkchallenge

Om stoppen met roken in gezinnen in achterstandssituaties te stimuleren en hun ervaren gezondheid te verbeteren, zijn in Den Haag en Utrecht ‘wijkchallenges’ georganiseerd. In een laagdrempelige groepstraining kregen deelnemers uitleg en tips van een trainer en steun van elkaar. De uitdaging was om het stoppen in de ene stad langer vol te houden dan in de andere.

'Nu heb ik echt veel meer zelfvertrouwen. Ik weet wat ik wil.'

Het verhaal van Mirjam

  • Bekijk het filmpje

Mirjam deed mee aan Integrale aanpak armoede

In Rotterdam is een methode ontwikkeld waarmee gezinnen, gecoacht door experts van de Uitvoeringsbrigade, stap voor stap uit de achterstand groeien. De speciaal ontwikkelde app GrowPad ondersteunt hen bij de aanpak van problemen op alle levensdomeinen.

'Als ik sportles geef, als ik mensen heb geholpen, dan ben ik trots op mezelf.'

Het verhaal van Gül

  • Bekijk het filmpje

Gül deed mee aan Samen Gezond Eten en Bewegen

Twee achterstandswijken in Rotterdam werken aan verbetering van de situatie van gezinnen met de interventie Samen Gezond Eten en Bewegen (SGEB). Het idee: vrouwen zijn binnen het gezin meestal bepalend voor wat er gegeten wordt en zij beïnvloeden zo ook de kinderen. Door deze vrouwen kennis bij te brengen over bewegen en gezonde voeding worden zij ambassadeurs voor hun gezinnen en omgeving.

'Ik heb geleerd: ik ben er ook nog.'

Het verhaal van Alinda

  • Bekijk het filmpje

Alinda deed mee aan Voel je goed!

Voel je goed! is een aanpak voor praktisch opgeleide mensen met overgewicht die moeite hebben met taal en willen afvallen. Deelnemers krijgen eet- en beweegadviezen in eenvoudige taal en leren in kleine groepjes meer gezondheidsvaardigheden: informatie over gezond eten en bewegen beter begrijpen en toepassen.

'Ik maak weer sieraden, ik doe alles weer.'

Het verhaal van Maureen

  • Bekijk het filmpje

Maureen deed mee aan Grip en Gezondheid

Stoppen met roken wordt makkelijker wanneer je minder stress ervaart. Als mensen meer grip hebben op hun financiële situatie, zullen zij minder stress hebben en meer aandacht voor hun gezondheid. Vandaar de integrale aanpak van Grip en Gezondheid, een project van de Erasmus Universiteit Rotterdam en GGZ-instellingen Indigo Rijnmond en Avant Sanare.

'De band met mijn kinderen nu, is gewoon heel goed.'

Het verhaal van Saskia

  • Bekijk het filmpje

Saskia deed mee aan Family Project

Family Project is een familiegerichte aanpak in Amsterdam-Zuidoost, die zich inzet voor gezonde en gelukkige families met jonge kinderen van West-Afrikaanse en Afro-Surinaamse herkomst. De ouders, hun wensen ten aanzien van een gezonde leefstijl, en hun mogelijkheden staan centraal. De kracht van het project is de intensieve samenwerking met de ouders, buurtbewoners en sleutelfiguren uit de gemeenschap.

'Ik voel me ook niet meer alleen en dat is het belangrijkste.'

Het verhaal van Roberta

  • Bekijk het filmpje

Roberta deed mee aan Goes bezig

Stress, je sociale netwerk en financiën bepalen of je lekker in je vel zit en daardoor de ruimte hebt om na te denken over gezond eten en bewegen. Goes bezig werkt aan de ervaren gezondheid van bewoners met een integrale wijkaanpak. Centraal staat het gedachtegoed ‘positieve gezondheid’.