Marco Florijn
Programmaleider
Kansen vergroten van gezinnen in achterstandssituaties. Dat wilde FNO met het programma Gezonde Toekomst Dichterbij (looptijd: 2015‐2020, budget: € 20 miljoen).
FNO gelooft in een integrale aanpak van gezondheid. Bij gezinnen in achterstandsituaties spelen vaak meerdere problemen die met elkaar samenhangen. Een combinatie van onderwijs, werk, zorg en welzijn kan ervoor zorgen dat er structureel iets verbetert aan de gezondheid van deze ouders en kinderen.
In Gezonde Toekomst Dichterbij stonden daarbij stoppen met roken, gezonder eten, bewegen, minder alcohol en het verbeteren van de ervaren gezondheid centraal.
De opbrengsten uit Gezonde Toekomst Dichterbij hebben we meegenomen naar:
Bekijk de resultaten van vijf jaar Gezonde Toekomst Dichterbij!
De afgelopen vijf jaar heeft FNO gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid van bijna 36.000 gezinnen in achterstandssituaties in 46 projecten. Daarbij waren 350 professionals intensief betrokken.
Wil je meer weten?
Stoppen met roken wordt makkelijker wanneer je minder stress ervaart. Als mensen meer grip hebben op hun financiële situatie, zullen zij minder stress hebben en meer aandacht voor hun gezondheid. Vandaar de integrale aanpak van Grip en Gezondheid, een project van de Erasmus Universiteit Rotterdam en GGZ-instellingen Indigo Rijnmond en Avant Sanare.
Family Project is een familiegerichte aanpak in Amsterdam-Zuidoost. Het project zet zich in voor gezonde en gelukkige families met jonge kinderen van West-Afrikaanse en Afro-Surinaamse herkomst. De ouders, hun wensen op het gebied van een gezonde leefstijl, en hun mogelijkheden staan centraal. De kracht van het project is de intensieve samenwerking met de ouders, buurtbewoners en sleutelfiguren uit de gemeenschap.
Tijdens een reis door Nederland maak je kennis met de gezinnen en professionals die werken aan een Gezonde Toekomst Dichterbij. Met het in beeld brengen van de projecten laten we zien hoe gezinnen en professionals samenwerken aan een gezonde toekomst voor hun gezin, de wijk en toekomstige generaties.
In deze serie laten we projectleiders aan het woord. Zij vertellen over hun project, hun ervaringen en uitdagingen. Het zijn persoonlijke verhalen, vol met leermomenten, inzichten en praktische tips.
Karien Stronks (voorzitter)
Hoogleraar Sociale Geneeskunde AMC Amsterdam
Roeland van Geuns
Lector Armoede interventies Hogeschool van Amsterdam
Helga Koper
Programmamanager Platform 31
Hetty Linden
Bouwer strategische allianties tussen praktijk, kennisinstellingen, bedrijvigheid en overheid
Gezonde Toekomst Dichterbij had als doel het verminderen van gezondheidsachterstanden bij gezinnen in achterstandssituaties. Meer informatie vind je in deze animatie.
Bekijk alle veelgestelde vragen van dit programma