Nieuws Zorg én Perspectief Houd mij op de hoogte

Nieuwe leden Jongerenpanel Zorg én Perspectief

22 juni 2018

Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief heeft opnieuw nieuwe leden mogen verwelkomen. In korte tijd is het panel gegroeid van 14 naar 24 leden. Deze nieuwe leden brengen stuk voor stuk nieuwe ervaringen, expertises en inzichten met zich mee. Mede daarom zijn zij een geweldige aanwinst voor het Jongerenpanel. Zeker op het gebied van MBO onderwijs en diversiteit wordt het panel flink aangesterkt.

Meer invloed

Nu het Jongerenpanel verder groeit hebben zij meer input en meer mankracht om met de projecten, het veld en in de politiek stappen te kunnen zetten voor jongeren met een chronische aandoening. Bente, voorzitter van het Jongerenpanel, is blij met de groei: “Ik zie er naar uit om met deze groep nog meer stappen te kunnen zetten voor jongeren met een chronische aandoening in Nederland. We zijn blij dat de nieuwe ervaringsdeskundigen daar aan mee willen werken.”

Lees verderSluiten

Zorg én Perspectief project Youth R Coach op EULAR Congres

15 juni 2018

Het project Youth R Coach, gesteund vanuit het FNO programma Zorg én Perspectief, wordt deze week gepresenteerd op het EULAR Congres in Amserdam.
Voor het project volgden jongeren met reuma of andere chronische aandoening een persoonlijk ontwikkelingstraject waarin zij werkten aan het (h)erkennen en gebruiken van hun ervaringsdeskundigheid. Zij volgden samen workshops en schreven en publiceerden onder andere een boek.

Het congres

Dit project en de successen hiervan worden gepresenteerd op het EULAR Congres, wat een keer per jaar plaatsvindt in Europa. Amsterdam is deze keer aan de beurt. Tijdens dit congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Lees verderSluiten

Onderzoek nieuwe Class jongeren met niet aangeboren hersenletsel

25 mei 2018

Op woensdag 9 mei vond de aftrap van de nieuwe Class plaats. In 2015 startte de Edwin van der Sar Foundation met de Class; een project gericht om jongeren met niet aangeboren hersenletsel (NAH) te begeleiden naar werk. Door intensieve begeleiding komen de jongeren erachter waar hun kansen liggen. Het uitgangspunt van de Class is de kracht van jongeren. Onder andere het programma Zorg én Perspectief financiert onderzoek naar de effectiviteit en verbetering van de Class.

Met het onderzoek wordt verwacht meer inzicht te krijgen op de praktijkervaringen met de Class en komen de succes- en faalfactoren aan het licht. Er wordt gekeken wat nu precies werkt voor wie. Het is vooral belangrijk te kijken naar waar de deelnemende jongeren zelf behoefte aan hebben. Op basis van deze ervaringen en literatuur worden vervolgens aanbevelingen gedaan voor optimale inzet van de Class.

Voorheen lag de nadruk bij jongeren met NAH vaak op zorg. De Class richt zich juist op de periode daarna, als jongeren redelijk stabiel zijn. Dan gaat de aandacht vooral uit naar alle andere terreinen waar welzijn en geluk vanaf hangt zoals school, relaties, sport, zelfstandigheid en arbeid.

ZonMw, FNO en de Edwin van der Sar Foundation bundelden eind 2017 de krachten om jonge mensen met niet-aangeboren hersenletsel te ondersteunen. Deze jongeren krijgen door de Class de mogelijkheid om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving.

Meer weten of de Class? Bekijk hier het artikel van ZonMw.

Lees verderSluiten

Drie projecten Zorg én Perspectief afgerond!

23 mei 2018

Er zijn weer drie van de projecten van het programma Zorg én Perspectief succesvol afgerond. Dit zijn de projecten Onderwijs dat past!, Peer Buddy en Digitale Roadmap.

Van alle projecten die afronden binnen het programma ZéP wordt een korte film gemaakt om de kennis en ervaring die is opgedaan te delen. Deze filmpjes  staan op het YouTube kanaal van FNO Zorg voor Kansen en zijn te vinden via onderstaande links:

Onderwijs dat past!

Peer Buddy

Digitale Roadmap

Jongeren met een functiebeperking in gesprek met het Ministerie van OCW

22 mei 2018

Op 16 mei organiseerden het Jongerenpanel Zorg én Perspectief in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een Ronde Tafel over naar school gaan met een functiebeperking. Tijdens de bijeenkomst gingen er zo’n 25 jongeren met een functiebeperking in gesprek met het ministerie over hun ervaringen en ideeën.

Het doel van deze bijeenkomst was om een scherp(er) beeld te krijgen over de uitdagingen voor deze groep jongeren en om concrete input te verzamelen voor de beleidsvorming over studenten met een beperking. Ambtenaren van het ministerie van OCW gingen met leerlingen en studenten in gesprek over hun ervaringen, zowel positief als negatief, en wisselen met de deelnemers van gedachten over mogelijke verbeteringen. De leerlingen en studenten kwamen uit het mbo en hoger onderwijs (hogescholen universiteiten). Ook waren de jongerenorganisaties en belangenbehartigers LAKS, LSVb en de NJR aanwezig.

“De bijeenkomst was een eyeopener voor zowel het ministerie als voor de jongeren. Waar het ministerie zich verwonderde over de kracht, (schrijnende) ervaringen en het oplossingsgericht denken van deze jongeren, verwonderden de jongeren zich over hoe serieus ze werden genomen. Dat was precies wat we wilden bereiken!” aldus Bente van Oort, voorzitter van het Jongerenpanel Zorg én Perspectief.

Met deze bijeenkomst is er opnieuw veel input verzameld voor verdere gesprekken met de politiek en het veld. Ook zullen de nieuwe perspectieven worden meegenomen in het gesprek met minister Slob en minister Van Engelshoven, wat binnenkort zal plaatsvinden.

Lees verderSluiten

NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport opnieuw partners

16 mei 2018

Fonds Gehandicaptensport wordt geassocieerd lid van NOC*NSF

Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF werken al jarenlang samen om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken. Deze samenwerking wordt nu verstevigd met een krachtig meerjarig partnerschap gericht op de sportparticipatie. Om de verbinding tussen NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport te bekrachtigen is op 14 mei 2018 het Fonds geassocieerd lid van NOC*NSF geworden.

Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief steunt het doel van de twee partijen. Het Panel zet zich namelijk in om sporten voor jongeren met een chronische aandoening overal mogelijk te maken, en zijn daarom blij  met dit partnership tussen NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF:

“Fonds Gehandicaptensport is voor ons een krachtige partner met jarenlange ervaring in het ondersteunen van stimuleringsprojecten gericht op de sportdeelname door mensen met een handicap. Ik heb er veel vertrouwen in dat zij een structurele bijdrage zullen leveren aan het verwezenlijken van onze gedeelde ambitie om sport voor mensen met een handicap altijd en overal mogelijk te maken. En dat doen wij dan met veel andere landelijke en lokale partners.”

Nike Boor, Directeur Fonds Gehandicaptensport:

“Sporten maakt je fysiek en mentaal sterker en daarmee ook kansrijker in het dagelijkse leven. Een handicap hoeft wat ons betreft geen barrière te zijn. De sportcommunity Uniek Sporten® maakt dichtbij huis sporten mogelijk. De samenwerking met een sterke partner als NOC*NSF is zeer waardevol. Samen met de regionale samenwerkingsverbanden en NOC*NSF, bundelen we de krachten en nemen “drempels” weg. Zo zorgen wij dat Uniek Sporten® nog gerichter ingezet kan worden. Met als doel; een gelijkwaardige sportparticipatie en meer mogelijkheden voor sporters met een handicap. Omdat sporten met een handicap de normaalste zaak van de wereld moet zijn.”

Sportdeelname mensen met een handicap en Uniek Sporten

NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport (FGS) zien de sportdeelname van mensen met een handicap helaas nog steeds achterblijven bij de rest van de Nederlandse bevolking. De sportcommunity Uniek Sporten® zal bij het inlopen van deze achterstand een centrale rol spelen. Uniek Sporten® is een online sportcommunity voor en door sporters met een handicap. Je vindt er inspiratie over sporten met een handicap, sportclubs in je directe omgeving en samen met de partners worden drempels weggenomen, letterlijk en figuurlijk, op weg naar sporten.

Lees verderSluiten