Zorg én Perspectief

Het doel van het programma Zorg én Perspectief (ZéP) van FNO is het verkleinen van het verschil in maatschappelijk perspectief tussen jongeren van 0 tot en met 25 jaar met een chronische aandoening en hun gezonde leeftijdgenoten. De kracht van deze jongeren en hun ontwikkeling staat daarbij centraal en niet de beperking door de aandoening. Het programma ondersteunt daarom projecten die bijdragen aan hun sociale participatie op het gebied van school, sport, werk en zorg.

De vraag van de jongeren is daarbij altijd het vertrekpunt. Dit wordt geborgd door de nadrukkelijke plaats die het Jongerenpanel ZéP in het programma heeft. Daarnaast heeft het programma het doel om deze thematiek op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten, teneinde structurele verbeteringen te bewerkstelligen.

Ontwikkelingsgerichte zorg

Zeker 700.000 jongeren in Nederland groeien op met een chronische aandoening waarvoor intensieve zorg of begeleiding nodig is. Waar elke jongere een eigen weg moet zien te vinden in relaties, sport, school en werk, is dat voor deze groep vaak een stuk lastiger. Door de zorg meer in te richten naar de behoeften van jongeren zelf, en de ontwikkeling die mogelijk is, groeit hun toekomstperspectief.  En dat is nodig, want alle jongeren willen immers meedoen in de maatschappij en zichzelf en hun talenten ontplooien. Om er voor te zorgen dat er niet over maar mét jongeren wordt besloten hoe zij ondersteunt willen worden heeft ZéP een jongerenpanel opgericht, meer informatie over dit panel vindt u hier.

Lees verderSluiten

Jongerenambassadeur in úw organisatie!

Zorg én Perspectief

Jongeren hebben een stem! Ze hebben bijzondere of verfrissende ideeën, nieuwe inzichten of denkrichtingen. FNO en PA-academie hebben samen en het innovatieve project Jongerenambassadeurs opgestart, een pilot in het kader van de maatschappelijke diensttijd. Jongeren denken mee, geven hun visie, zetten hun creativiteit in of geven antwoord op specifieke vragen.

Lees verder

Nieuws

No-riskpolis voor álle jongeren met een chronische aandoening

22 januari 2019

Jongerenpanel ZéP en Emma at Work overhandigen petitie aan de Tweede Kamer

Geef alle jongeren met een chronische aandoening een kans op de arbeidsmarkt met de no-riskpolis! Met die boodschap overhandigden het Jongerenpanel Zorg én Perspectief en Emma at Work op 22 januari onder grote belangstelling een petitie aan de Kamerleden van de Tweede Kamercommissie SZW.

Tussen wal en schip

Samen met Ieder(In), MEE NL, CCZW, Bart de Graaff Foundation en de Edwin van der Sar Foundation vroegen het Jongerenpanel ZéP en Emma at Work in de Tweede Kamer aandacht voor een grote groep jongeren met een chronische aandoening die tussen wal en schip valt. Het grootste deel van de jongeren met een chronische aandoening valt niet onder de banenafspraak. Deze jongeren met name met grillige ziektebeelden zoals reuma, MS en de ziekte van Crohn, hebben geen enkel vangnet. Met als gevolg dat deze jongeren buiten de banenafspraak niet aan de bak komen, geen werk op niveau vinden of hun baan verliezen.

Pilot no-riskpolis

Bente, voorzitter van het Jongerenpanel ZéP: “Wij vinden dat dit anders moet. Niet alleen omdat werk veel plezier geeft, maar ook omdat de arbeidsmarkt met maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie of vergrijzing jongeren hard nodig heeft!” Met meerdere partijen in het veld roepen het Jongerenpanel en Emma at Work daarom op tot het starten van een pilot om de no-riskpolis ook voor jongeren buiten de banenafspraak mogelijk te maken oftewel een no-riskpolis voor álle jongeren met een chronische aandoening.

Lees hier onze petitie.
Lees meer over ons standpunt over de no-riskpolis in onze position paper.

Nederland, Den Haag, 22-01-2019
(Commissievoorzitter Michel Rog (CDA) neemt de petitie ‘no-riskpolis voor álle jongeren met een chronische aandoening’ in ontvangst van Bente van Oort (Jongerenpanel Zorg én Perspectief). Verder te zien v.l.n.r.: [Jasper van Dijk (SP), Lisanne Karstens (Emma at Work en ervaringsdeskundige), Bente van Oort (Voorzitter Jongerenpanel Zorg én Perspectief), Sanne Giesen (Emma at Work en ervaringsdeskundige) Wim-Jan Renkema (GroenLinks), Michel Rog (CDA), Gijs van Dijk (PvdA), Chantal Nijkerken (VVD), Rens Raemakers (D66) en Amy Guijt (Jongerenpanel Zorg én Perspectief en ervaringsdeskundige). Foto: Hans Hordijk.

Meer nieuws Houd mij op de hoogte

Tweets

Agenda

22-01-2019

Petitie no riks polis

No-riskpolis voor álle jongeren met een chronische aandoening.
Jongerenpanel ZéP en Emma at Work overhandigen petitie aan de Tweede Kamer

01-02-2019

Pledge Alles is Gezondheid – Transitie in Zorg

Ondertekening van de Pledge Alles is Gezondheid door Zorg én Perspectief, het Jongerenpanel ZéP en betrokken partners voor een geleidelijke en gestructureerde transitie van kinderzorg naar volwassenzorg voor alle jongeren in Nederland

Meer agenda

Contact

Rik Nijskens

Programma ondersteuner

E | zep@fondsnutsohra.nl

T | 085 040 3260

Wendy van Hal

Programmasecretaris

E | Wendy_van_Hal@fondsnutsohra.nl

T | 085 040 3260

 

Kansen voor jongeren
Na haar studie Fysiotherapie en Gezondheidswetenschappen werkte Wendy bij GGD Gooi & Vechtstreek en Jongeren Op Gezond Gewicht aan diverse leefstijlprogramma’s voor de jeugd, toegespitst op het onderwijs en de sport. Binnen Zorg én Perspectief krijgt haar kennis en ervaring met programmatisch werken en het werkveld van onderwijs en sport, alle ruimte.

 

Toekomstperspectief
Een van Wendy’s drijfveren is een bijdrage te leveren aan de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen, met name van jongeren en hun ouders. “Via Zorg én Perspectief zet ik me in voor meer toekomstperspectief voor jongeren met een chronische aandoening. Wat zou het mooi zijn als er geen verschil meer is met gezonde leeftijdgenoten!”

Met vragen over Zorg én Perspectief kunt u bij Wendy terecht.

Lees verderSluiten

Bert Kuipers

Programmaleider

E | Bert_Kuipers@fondsnutsohra.nl

T | 085 040 3260

 

Er maatschappelijk toe doen

De rode draad door het werkverleden en de huidige (neven)functies van Bert, is het bijdragen aan activiteiten die er maatschappelijk toe doen. Dat betekent voor Bert: zich verplaatsen in de burger, het kind, de patiënt. Bert wil bijdragen aan een integrale benadering binnen de zorgketen. Door je niet te richten op de beperkingen, maar juist te denken in oplossingen en mogelijkheden. Kwaliteit van leven staat dan centraal, vanuit een holistische visie.

 

Breed netwerk

Karakteristiek voor zijn manier van werken zijn: scherp analyseren, samenwerken, verbinden en een strategische visie. Als orthopedagoog en jurist brengt hij ruime ervaring en een breed netwerk mee binnen het onderwijs en de gezondheidszorg (op het gebied van preventie, jeugd en chronische ziekten), het openbaar bestuur (politiek en beleid, verschillende ministeries en Algemene Rekenkamer) en op het snijvlak van de publiek private sector (filantropie en farmaceutische zorg). “In mijn werk als programmaleider Zorg én Perspectief komen al deze verschillende aspecten mooi samen!”

Lees verderSluiten

Programmacommissie

Voorzitter: Prof. dr. F.J. Snoek

Hoofd van de afdeling Medische Psychologie van AMC en VU medisch centrum

Prof. dr. C. Visscher

Hoofd Centrum Bewegingswetenschappen UMC Groningen

Mevr. drs. C. Vogeler

Senior beleidsmedewerker Per Saldo

Mevr. drs. D.M.J.J. Monissen

Voorzitter raad van bestuur Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie

Prof. dr. J.L.L. Kimpen

Senior Vice President en Chief Medical Officer bij Royal Philips

Drs. C. van Eijk

Eigenaar Advies- en organisatiebureau

Lees meer