Bedenk voor je belooft

november 2023

‘Zo’n tien jaar geleden beging ik een domme fout. Ik maakte een afspraak zonder de consequenties door te denken. Geleid door alle verontrustende berichten over ontlezing beloofde ik mijn zonen dat ik van elk boek dat ze zelf kochten de helft zou betalen. Niet slim, want het blijken van nature lezers te zijn. Met voorkeur voor mooie uitgaven. En ik was ook al vergeten om een einddatum af te spreken…

Ik had dus beter moeten nadenken over welke invloed deze investering zou hebben op de gewenste impact (blijvend plezier in lezen) en wat dit zou betekenen voor ons leefbudget (de kosten). Wees gerust, ik heb ervan geleerd.

Impact per euro

Bij FNO bekijken we voor al onze programma’s en activiteiten van tevoren en tijdens de looptijd hoe we er zoveel mogelijk impact per euro mee kunnen realiseren. Daarom stoppen we soms bewust met het werken aan een bepaald maatschappelijk vraagstuk. Ook als het nog niet klaar is. Niet omdat we het niet meer belangrijk vinden, maar omdat anderen eraan (verder) werken met meer impact per euro. Op die manier maken wij middelen vrij om een nieuw maatschappelijk vraagstuk bij de kop te pakken.

Zo konden we dit jaar bijvoorbeeld starten met Impact door Groei. En stoppen we eind dit jaar, na de geplande looptijd van vier jaar, met Jongeren INC. En dus met het actief werken aan de droom dat alle jongeren met een chronische aandoening of beperking naar wens en vermogen kunnen meedoen in een inclusieve samenleving. Als je het nog niet hebt gelezen, kan ik je het Manifest “Voor ons, met ons” van harte aanraden!

Financiering die het beste past

De vorm waarin we financieren verschilt ook steeds meer. Waar we ooit startten met enkel subsidies uitdelen, verlenen we, sinds we programmatisch werken, ook regelmatig opdrachten. Die passen soms beter bij een gerichte vraag, bijvoorbeeld op het vlak van onderzoek of beleidsbeïnvloeding.

Daarnaast werken we sinds dit jaar ook met leningen aan impactondernemingen die aan het groeien zijn. Het zijn gezonde ondernemingen waarvoor een subsidie niet passend is en een lening wel. Op deze manier kiezen we steeds voor de financiering die het beste past. En denken we daar dus bij de start van een nieuw programma steeds weer over na.

Mijn zonen vinden de boekenregeling nog steeds prima passen. Kwestie van perspectief. Gelukkig heb ik wel op tijd bedacht dat er geen antieke boeken in huis mogen komen tot we de zilvervisjesplaag onder controle hebben. Dat geeft nog even lucht…’

Ann Kusters
Directeur/bestuurder FNO

Meer geleerde lessen?