Inclusiever onderwijs
Inclusief onderwijs is onderwijs voor álle kinderen en jongeren in Nederland. Onderwijs waarin kinderen en jongeren met alle achtergronden, met én zonder chronische aandoening of beperking samen kunnen spelen, leren en zich ontwikkelen. De verplichting om inclusief onderwijs in Nederland verder vorm te geven is er. Nu de uitwerking nog.
Op verzoek van de Tweede Kamer (motie aangenomen op 4 juli 2019) gaat de regering aan de slag met het bouwen van een brede coalitie van leerkrachten, schoolleiders, leerlingen, ouders, besturen, gemeenten, kinderopvang en (jeugd)zorg, om te komen tot inclusief en goed onderwijs voor ieder kind.
Samen met Defence for Children zetten we ons in voor het realiseren van onderwijs dat inclusief is. Jongerenpanel ZeP dacht mee over hoe zulk onderwijs eruit kan zien.
Dit is onderwijs waarin alle kinderen welkom zijn en niemand wordt buitengesloten vanwege zijn achtergrond of beperking. Een toegankelijke school die elk kind onderwijs op maat biedt, met de ondersteuning en zorg die nodig zijn voor persoonlijke ontwikkeling. Dit onderwijs omvat alle onderwijsniveaus, van primair en voortgezet onderwijs tot aan het mbo, de hogescholen en de universiteiten.
Stilstaan is geen optie.
Adriana van
Dooijeweert –
Voorzitter College voor
de Rechten van de Mens
FNO Jongerenpanel ZeP en Defence for Children roepen de minister van Onderwijs op inclusief onderwijs in Nederland te realiseren. We vragen haar hiervoor een taskforce in te stellen in nauwe samenwerking met haar collega-bewindspersonen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met als taak het zo snel mogelijk opstellen van een realistisch implementatieplan voor de transformatie naar een inclusief onderwijssysteem.
In het magazine ‘Inclusief onderwijs in Nederland’ worden tien concrete stappen in de goede richting voorgesteld. Deze stappen zijn in lijn met de adviezen die zijn verzameld tijdens het symposium ‘Samen op weg naar inclusief onderwijs’ op 1 juli 2019.
In artikel 24 van het VN-Mensenrechtenverdrag Handicap staat het recht van ieder kind op onderwijs in een inclusief onderwijssysteem. De regering is aan zet om van passend onderwijs inclusief onderwijs te maken.
Drie jaar na ratificatie van het verdrag is er nog geen beweging op gang gekomen, zo blijkt uit het rapport ‘De Staat van het Onderwijs 2019’. Sterker nog, de toename van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs en het aantal thuiszitters binnen het systeem van passend onderwijs staan er haaks op.
Een grote groep kinderen en jongeren met gedragsproblemen, een psychische aandoening of een verstandelijke beperking wordt uitgesloten van regulier onderwijs of onderwijs in het geheel. Ook leerlingen en studenten met een lichamelijke beperking of chronische aandoening ontvangen vaak niet de ondersteuning en het maatwerk dat zij nodig hebben om volwaardig te kunnen deelnemen aan onderwijs.
Opdat niet alleen de school, maar ook de samenleving als geheel inclusief wordt.
Femke van Zoggel
Projectleider JongPIT