Samenredzaamheid in Hoogeveen valt onder onze kleine call Gezinnen aan zet en is een project voor ouders (voornamelijk moeders, maar vaders zijn zeker ook welkom) die een plek nodig hadden om bij elkaar te komen, waarbij de kinderen mee kunnen. Het project wil de gezinnen in Hoogeveen met elkaar verbinden. “Samenredzaamheid” staat voor omkijken naar elkaar, elkaar helpen in het ouderschap.

Ze zijn gestart met één keer per maand een ochtend en zijn langzamerhand via één keer per week naar elke doordeweekse dag gegaan. Ze hebben een eigen ruimte in de verloskundigenpraktijk van Hoogeveen, waar ze elkaar kunnen ontmoeten terwijl de kinderen spelen. De ouders beheren deze ruimte zelf. Ook organiseert het project avonden voor alleen de ouders en worden er regelmatig professionals uitgenodigd die iets vertellen over opvoeden of gezondheid.

Kan niet bestaat niet

Hierna gingen we naar het Gezinslab in Leeuwarden. Zij zijn een van onze gebieden uit de grote call en zijn momenteel bezig een aanvraag te doen voor de nieuwe ronde. We werden getrakteerd op een heerlijke lunch en terwijl iedereen aan het eten was, konden wij vragen stellen aan de mensen van het Gezinslab en vertelden zij hun verhaal. In het gebouw van de wijkvereniging in Bilgaard werken inmiddels 140 vrijwilligers en hebben ze tal van activiteiten voor jong en oud, zie de foto. In hun eigen woorden: “Door goed te luisteren en door problemen met maatwerk effectief op te lossen ontstaat voor de gezinnen meer grip op het eigen leven. Dat is de basis om te werken aan een betere ervaren gezondheid.”

Helaas was de tijd maar kort omdat we door moesten naar het Netwerkcentrum in de wijk Leeuwarden Oost, dat ook onder het Gezinslab valt. Hier werd uit de doeken gedaan wat het gebied allemaal al heeft bereikt. Iedereen kan er terecht en niks moet. Per persoon die binnenloopt kijken ze samen wat hij of zij nodig heeft. Hierbij is het motto: “Kan niet bestaat niet.”‘

Sanne

Meer weten over het Gezinspanel?