Genieten van verschillen

september 2022

‘Mensen verschillen en dat is maar goed ook. Dat vind ik. Meestal dan. Want ik weet en ervaar dagelijks hoe verrijkend het is om te werken met mensen die goed zijn in de dingen waar ik niets van kan of weet. Met enkel kopieën van mij was FNO al lang ingestort en zouden we nooit zover zijn gekomen met de maatschappelijke vraagstukken waar we aan werken. Maar soms is het wel eens lastig.

Meer energie

Het kost meer energie om iemand die anders denkt of werkt echt te begrijpen. Soms vraagt het om het aanpassen van een werkwijze, leren van een andere taal, herformuleren van een boodschap, onder de loep nemen van mijn eigen normen en waarden. Stuk voor stuk dingen die kunnen en nodig zijn. Want de voordelen van werken aan verschillen, mét die verschillen in huis, zijn vele malen groter dan wat dit vraagt.

Oefenen

Maar het vraagt dus wel wat en dat is ook belangrijk om rekening mee te houden. Het vraagt tijd om er regelmatig even bij stil te staan. Als individu én als team. Dat bewust doen, ben ik aan het oefenen.

Tips

Het werken met mensen die me nieuwe dingen doen ontdekken, omdat ze andere voorkeuren en ervaringen hebben, heeft grote voordelen. Zo krijg ik regelmatig tips die anders aan me voorbijgegaan waren. Een paar voorbeelden deel ik graag met je.

  • Een gouwe ouwe: De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown. Jaren geleden zorgde dit filmpje voor herkenning en een bijzonder gesprek met een collega. Het filmpje is 11 jaar oud, maar blijft actueel. En vol zelfspot.
  • Data-kunstenaar en meesterverteller Hans Rosling is helaas overleden. Hoe hij in 2009 vertelde over data en statistiek maakt dat je er wel van móet gaan houden. Ik leerde hem kennen door dit korte filmpje en kwam zo bij zijn boek Feitenkennis, dat ik iedereen kan aanraden. Het leest vlot en helpt bij het onderscheid maken tussen hoe je dénkt dat iets zit en hoe het werkelijk zit (en waarom). Tussen beelden en feiten.
  • Het boek Leiderschap in beeld van o.a. Jan de Vuijst deed me een beetje denken aan The goal van Eliyahu Goldratt, omdat de verhaallijn van John en zijn coach Woody je door de theorie leiden. Erg vlot geschreven, toegankelijk en herkenbaar.
  • Het boek Dat is toch logisch van Eugenia Cheng (vertaald door Saskia Peeters) is wat abstracter, maar ik was blij verrast over hoezeer deze wiskundige me helpt bij op een andere manier kijken en luisteren. Logica blijkt voor mij eigenlijk het vak van het ontrafelen te zijn. Daarmee heb ik meteen iets te pakken waarmee ik wil oefenen, want voor ontrafelen moet je (of beter gezegd: ik) vertragen. Niet mijn beste kant. Van nature zoek en zie ik snel mogelijke oplossingen, waar het soms nuttiger is om langer stil te staan bij het probleem. Vooral als dat probleem een tegenstelling lijkt te zijn, terwijl het dat niet is.

Benieuwd naar jullie tips en ervaringen met verschillen!’

Ann Kusters
Directeur/bestuurder FNO

Meer geleerde lessen?