Reactie Paul Blokhuis op petitie Preventieakkoord Mentale Gezondheid

Datum

17 september 2021

Mentale gezondheid van jongvolwassenen van groot belang

FNO’s Team GeestKracht trok deze zomer aan de bel in Den Haag met een petitie voor een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid. Dit deden we samen met Young in Prison, Stichting SAMAH, Labyrint-In Perspectief, Stichting Zwerfjongeren Nederland, Nationale Jeugdraad, Stichting ExpEx, MIND, @ease en JongPIT.

Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS, schreef gisteren een reactie op deze breed gedragen petitie aan de Tweede Kamer. In zijn reactie laat de staatssecretaris weten het belang van mentale gezondheid te onderschrijven. Ook is mentaal welzijn en de impact van de coronacrisis hierop, een terugkerend onderwerp in zijn gesprekken met jongeren en jongvolwassenen. De staatssecretaris benoemt de lopende activiteiten van het kabinet gericht op het versterken van het mentaal welzijn van jongvolwassenen.

Blokhuis schrijft dat hij van de verkenning naar een mentaal preventieakkoord, die is gestart in februari, dit najaar resultaten verwacht. Een nieuw kabinet zal vervolgens een besluit nemen op basis van deze verkenning.

Team GeestKracht waardeert de reactie van de staatssecretaris. Het is goed om te weten dat hij de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen van groot belang vindt. We voelen ons dan ook gehoord en serieus genomen en gaan graag verder in gesprek met de politiek over het belang en de inhoud van een toekomstig Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid.