Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid

Datum

22 juni 2021

Jongeren met een psychische kwetsbaarheid willen Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid

De jongeren met een psychische kwetsbaarheid van FNO’s Team GeestKracht trekken vandaag stevig aan de bel in Den Haag. Door hun mentale problemen lopen ze regelmatig vast in onze samenleving. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer naar school, vinden geen (passend) werk of kunnen niet op zichzelf wonen. Vanuit de wetenschap dat ook bij psychische klachten geldt: voorkomen is beter dan genezen, pleit Team GeestKracht voor een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid. Dit doen ze samen met Young in Prison, Stichting SAMAH, Labyrint-In Perspectief, Stichting Zwerfjongeren Nederland, Nationale Jeugdraad, Stichting ExpEx, MIND, @ease en JongPIT.

Noaz (21), duo-voorzitter van Team GeestKracht: ‘Het is raar dat er sinds 2018 een Nationaal Preventieakkoord is, maar dat daarin geen aandacht is voor jongeren met mentale problemen. Dat is een gemiste kans. Het gaat om een grote groep jongeren die mentaal in de knel komt. Dat moeten we willen voorkomen.’

Met het overhandigen van een petitie vanmiddag aan de leden van de Tweede Kamercommissie VWS roepen de jongeren Tweede Kamerleden én het toekomstig kabinet op aan de slag te gaan met een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid.

Doe je mee?

Noaz is samen met Sara Langeveld van de Nationale Jeugdraad in gesprek met het ministerie van VWS over de contouren van een mogelijk preventieakkoord. We willen graag meer jongeren hierover laten meedenken. Iets voor jou?