Project de Class onderzocht met Effectencalculator

Datum

2 april 2020

Project de Class onderzocht met Effectencalculator

Het zal je maar gebeuren. Je bent jong en er ligt een mooie toekomst voor je. Een noodlottig ongeval kan plotseling jouw dromen, plannen en verwachtingen overhoop gooien. Voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun ouders is dit de realiteit.

Met het door het FNO-programma Zorg én Perspectief ondersteunde project de Class biedt de Edwin van der Sar Foundation deze jongeren een route om hun kansen te vergroten. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht met subsidie van FNO de Class met de Effectencalculator.

 

‘Alles is op zijn plek gekomen. De juiste begeleiding door de juiste mensen. Het was op maat, het beste wat mij geboden kon worden. De Class was oprecht het belangrijkste jaar van mijn leven.’

De jongeren en hun ouders geven aan dat zij door de Class weer toekomstperspectief hebben gekregen. Twee jongeren hebben een passende baan gevonden en een ander kreeg een concrete toezegging. De onderzoekers schatten in dat de zorgkosten van drie van de vier deelnemers veel hoger waren geweest wanneer reguliere re-integratie of revalidatiezorg was ingezet.

Effectencalculator als onderzoeksinstrument

Het onderzoek maakt gebruik van de Effectencalculator. Dit instrument bouwt effectanalyses op uit echte cases en koppelt financiële gevolgen aan de meerwaarde voor de deelnemers. De uitkomsten worden vergeleken met de situatie die ontstaan zou zijn zónder de interventie.

De effectencalculator is voor FNO een interessante methodiek om van te leren, en zou door organisaties als de Edwin van der Sar Foundation bij de ontwikkeling van businesscases gebruikt kunnen worden.