JongPIT: dé plek voor jongeren met een chronische aandoening

Datum

23 april 2020

Jongerenpanel ZeP, ECJP en ALL OF ME samen verder

Vanaf 1 juli 2020 zijn Jongerenpanel ZeP, Ervaringscentrum Jong Perspectief (ECJP) en ALL OF ME samen verdergegaan in de nieuwe stichting JongPIT.

JongPIT (Perspectief, Inclusie, Talent) heeft als grote organisatie meer slagkracht dan de drie losse initiatieven. Het is de ambitie van JongPIT om dé plek te zijn voor jongeren met een chronische aandoening in de leeftijd 15 t/m 30 jaar. Om zo dicht mogelijk bij de behoeftes van de doelgroep te blijven, wordt JongPIT volledig gerund door jongeren die zelf een chronische aandoening hebben.

Inclusief Onderwijs Maand

Op 16 november 2020 debatteert de Tweede Kamer over de evaluatie passend onderwijs. In aanloop naar dit debat roept JongPIT samen met FNO, het Platform Naar Inclusiever Onderwijs en Defence for Children de overheid op om inclusief onderwijs voor alle kinderen en jongeren mogelijk te maken. Dit doen we onder andere met de Inclusief Onderwijs Maand, waarin we elke dag verhalen en perspectieven delen over de ervaringen met passend onderwijs en over wat inclusief onderwijs betekent voor schoolleiders, docenten, zorgcoördinatoren, ouders, kinderen en jongeren. Een maand vol inspiratie, te volgen op de website van JongPIT.

Meedoen naar wens en vermogen

JongPIT richt zich op:

  • Lotgenotencontact
  • Delen van ervaring(skennis) en informatie
  • Empowerment
  • Belangenbehartiging

De missie van JongPIT is om jongeren met een chronische aandoening naar wens en vermogen mee te laten doen in de maatschappij. Daarom is JongPIT er niet alleen voor de jongeren met een chronische aandoening, maar wil ze ook invloed uitoefenen en partner zijn bij professionals, bij de overheid, in de politiek en bij maatschappelijke organisaties.

Mogelijkheden

Daarnaast is het doel het onbegrip in de maatschappij weg te nemen, de maatschappij te informeren over de mogelijkheden van deze jongeren en deze ervan te doordringen dat jongeren met een chronische aandoening juist heel veel kunnen bijdragen.

Samenwerking

Om deze doelen te behalen werkt JongPIT de aankomende vier jaar nauw samen met het programma Jongeren INC van FNO. Daarnaast blijft JongPIT, net als de initiatieven die nu samengaan in deze nieuwe stichting, de verbinding opzoeken met andere initiatieven en patiëntenorganisaties die zich inzetten voor het welzijn van jongeren met een chronische aandoening.

JongPIT op het web

JongPIT op Instagram

JongPIT op Facebook

JongPIT op LinkedIn