Jongerentool ‘Mijn Positieve Gezondheid’ gelanceerd

Datum

17 april 2019

Jongerentool 'Mijn Positieve Gezondheid' gelanceerd

Het Institute for Positive Health (iPH) heeft met financiering van FNO een jongerenversie ontwikkeld van de tool Mijn Positieve Gezondheid. De Jongerentool is op 8 april tijdens het event Krachtpatsers gelanceerd.

De tool is (na registreren) hier in te vullen.
Lees hier het onderzoeksverslag over de ontwikkeling van de tool.

De tool helpt jongeren na te denken over wat voor hen belangrijk is en wat ze kunnen doen om zich beter te voelen. Om daar achter te komen beantwoorden jongeren vragen en worden zich zo bewust van hoe ze hun gezondheid ervaren. Gezondheid wordt hierbij gezien als het vermogen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en daarbij zo veel mogelijk zelf de regie te voeren. Naast de Jongerentool heeft het iPH eerder een Kind- en Volwassenentool ontwikkeld.

Spinnenweb

De Jongerentool is er voor alle jongeren tussen de 16 en 25 jaar en bestaat uit 43 vragen, verdeeld over 6 dimensies: mijn lichaam, mijn gevoelens en gedachten, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks leven. Deze dimensies zijn verbeeld in de vorm van een spinnenweb. Jongeren kunnen de tool zelfstandig gebruiken, maar de tool kan ook behulpzaam zijn als gespreksinstrument in het zorgproces bij een bezoek aan het ziekenhuis, de huisarts, of op scholen door bijvoorbeeld studiebegeleiders of tijdens lessen.

Ontwikkelproces

Jongeren mét en zonder chronische aandoening werden actief betrokken bij het ontwikkelproces van de Jongerentool, door middel van een vragenlijst en individuele en groepsinterviews. Bovendien zijn er twee expertsessies gehouden en een reflectiebijeenkomst met het Jongerenpanel ZeP.