Geef ook Wajongers perspectief op de arbeidsmarkt

Datum

30 oktober 2019

Geef ook Wajongers perspectief op de arbeidsmarkt

Vandaag debatteren Tweede Kamerleden met staatssecretaris Tamara Van Ark (SZW) over de wetswijziging van de Wajong. Met de wetswijziging wil Van Ark de Wajong-uitkering vereenvoudigen en overzichtelijk maken. Het Jongerenpanel Zorg én Perspectief is blij met de stappen om de Wajong beter inzichtelijk te maken voor onder andere jongeren met een chronische aandoening. Toch maakt het panel zich ook grote zorgen over de impact van deze wet.

Femke van Zoggel, voorzitter van het Jongerenpanel: ‘Met deze nieuwe Wajong kunnen jongeren nooit boven het minimumloon verdienen, waardoor inzet en talent niet beloond worden. Dat moet echt anders, want ook jongeren met een chronische aandoening verdienen perspectief op de arbeidsmarkt!’

Doordat de extra financiële duwtjes in de rug worden geschrapt, wordt enkel het aantal gewerkte uren afgezet tegen het minimumloon. Jongeren met een chronische aandoening, die veelal minder werken dan hun gezonde leeftijdsgenoten, blijven daarom altijd hangen tussen het sociaal minimum en het minimumloon. Voor hoger opgeleide jongeren betekent dit bovendien dat de loonkloof met hun gezonde leeftijdsgenoten alleen maar groter wordt.

In aansluiting op de oproep van FNV en de Landelijke Cliëntenraad roept ook het Jongerenpanel de staatssecretaris op jongeren in de Wajong arbeidsperspectief te bieden! Het Jongerenpanel blijft de ontwikkelingen rond de Wajong op de voet volgen.