Bijeenkomst De kracht van de ervaringsdeskundigheid

Datum

16 mei 2019

Bijeenkomst De kracht van de ervaringsdeskundigheid

Het ZeP Jongerenpanel was op 13 mei bij de bijeenkomst ‘De kracht van de ervaringsdeskundigheid’ op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Verschillende mensen van Howy the Harp en een aantal medewerkers van het ministerie waren aanwezig. Howy the Harp is een opleidingsinstituut voor ervaringsdeskundigen op het gebied van psychosociale problematiek, psychiatrie en/of verslaving.

Opening

De dag begon met een lunch en een mooi uitzicht over Den Haag. Vervolgens openden Nik van Hoogstraten en Faryda Hussein de bijeenkomst. Na een korte doorloop van het programma vertelde Nik zijn verhaal. Hij is ervaringsdeskundige met niet-aangeboren hersenletsel en is werkzaam bij het Ministerie. Hij heeft moeten ‘vechten’ voor zijn baan en vindt dat dit eigenlijk niet zou moeten.

Presentaties

Vervolgens kwamen een ervaringsdeskundige en een docent van Howy de Harp aan het woord. De organisatie wil van de kwetsbaarheid van mensen hun kracht maken.

Hierna was het de beurt aan Bente van Oort en Rik Nijskens. Zij vertelden over wat het Jongerenpanel doet en gingen dieper in op het thema werk. Welke dingen zien wij terugkomen in onderzoek en ervaringen?

Na een korte pauze was plaatsvervangend secretaris-generaal Hellen van Dongen aanwezig, voornamelijk om vragen uit de zaal te beantwoorden.

Brainstormen

Hierna hebben we zes groepen gemaakt en zijn we drie casussen gaan uitwerken. De casussen waren ingebracht door het Jongerenpanel, Howy the Harp en het Ministerie. De uitkomsten van de groepen kwamen erg met elkaar overeen.

Het was een super-interessante dag met leuke, nieuwe connecties voor het Jongerenpanel. Er zijn mooie ervaringsverhalen gedeeld waar we op kunnen voortbouwen.

Lisa Verberg, Jongerenpanel ZeP