Onderzoek op weg naar een inclusieve samenleving

Op deze pagina vind je onderzoeken in opdracht van FNO’s Jongeren INC. Onderzoek naar omvang en samenstelling van de groep jongeren met een chronische aandoening. En onderzoek naar de mate van participatie naar wens en vermogen. Waar zijn we op de route naar een inclusieve samenleving? Lees de onderzoeksrapporten.

'Handreiking Betalen voor impact'

Impactondernemingen zijn bedrijven met een maatschappelijke missie. Ze creëren kansen voor mensen in een kwetsbare situatie. Aanbestedingsteam Van Doorne schreef in opdracht van Jongeren INC een handreiking. Doel was gemeenten inzicht te geven in de mogelijkheden om innovatieve financieringsvormen voor impactondernemingen in de praktijk te brengen.

Bekijk de handreiking (pdf)

'Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland'

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht in opdracht van FNO’s Zorg én Perspectief de omvang, samenstelling en participatie van jongeren met een chronische aandoening.

Lees het onderzoek (pdf)

'Factsheets actueel perspectief'

‘1,3 miljoen kinderen en jongeren in Nederland hebben een chronische aandoening’ – Factsheets van het Verwey-Jonker Instituut gebaseerd op bovenstaand onderzoek.

Bekijk de factsheets (pdf)

'Jongeren inclusief: microdata-onderzoek naar participatieachterstanden van jongeren met een chronische aandoening'

In vergelijking tot hun leeftijdsgenoten starten jongeren met een chronische aandoening op een lager niveau in het onderwijs, verlaten school vaker voortijdig of stromen vaker af naar een lager niveau. Ook hebben ze meer moeite met het vinden van een baan en zijn minder vaak financieel zelfstandig. Dit blijkt uit microdata-onderzoek van onderzoeksbureau Significant APE in opdracht van Jongeren INC.

Lees het onderzoek (pdf)

Bekijk de infographic van JongPIT met onderzoeksresultaten (pdf)

'Samenvatting Psychosociale ondersteuning voor jongeren met een chronische aandoening'

iresearch voerde in opdracht van FNO een verkenning uit naar initiatieven in Nederland op het gebied van psychosociale ondersteuning voor jongeren met een chronische aandoening.

Lees de samenvatting (pdf)

Ben je op zoek naar programmadocumenten?