Dit is het eerste artikel in een reeks over mijn werkbezoeken aan projecten binnen het programma GeestKracht. Ik ga op bezoek bij de projecten om meer inzicht te krijgen in wat er goed gaat en waar bepaalde moeilijkheden liggen. Een werkbezoek brengt vaak nieuwe inzichten voor mij en de mensen van het project. Dit komt omdat een werkbezoek fungeert als een ‘boundary object’. Een boundary object kan een plaats of een ding zijn. In dit geval is het een plaats. Ik kom in een andere omgeving en krijg zo een frisse blik op zaken. Ook leidt mijn aanwezigheid tot leuke en leerzame gesprekken.
Mijn eerste werkbezoek was in het mooie, zonovergoten Maastricht, bij het project ‘Transitie Journeys’. Dit is een van de eerste projecten die we toegekend hebben binnen het programma. Transitie Journeys richt zich voornamelijk op onderzoek. Vanuit de twee onderzoeken die ze doen, zijn ze nu bezig met een ‘toolkit’ om professionals beter te kunnen toerusten met kennis en ervaring van jongvolwassenen.
Het betrekken van jongvolwassenen gedurende het project blijkt lastig, omdat er ook langere periodes zijn van het verzamelen van informatie waar jongeren weinig mee van doen hebben. We kwamen tijdens ons gesprek tot de conclusie dat dit prima is, mits de communicatie richting de betrokken jongeren goed verloopt. Dit is een heel belangrijk onderdeel bij meerdere projecten: communicatie en transparantie richting de jongvolwassenen en verwachtingen uitspreken naar elkaar.
Naast communicatie en transparantie is relevantie een belangrijk aandachtspunt. Binnen GeestKracht staat de jongvolwassene centraal en we sporen iedereen aan om altijd de samenwerking met jongvolwassenen op te zoeken. Dit is echter niet altijd mogelijk of relevant voor de jongvolwassene zelf. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken en dit doet Transitie Journeys. Omdat het een onderzoeksproject is en het verzamelen en verwerken van informatie stug en taai kan zijn, hebben ze ervoor gekozen de jongeren hier niet mee te vermoeien.
Op dit moment is Transitie Journeys, naast de ontwikkeling van de toolkit, aan het kijken of ze een regiobijeenkomst kunnen opzetten in samenwerking met andere initiatieven. Het project is goed aan de weg aan het timmeren en maakt mooie stappen.
Op naar de volgende projecten! Je leest er binnenkort meer over.
Leon van der Aa, duovoorzitter Team GeestKracht
Meer werkbezoeken?