Vandaag bezocht ik het project ‘Next Level’ van ONSbank. Dit project focust op jongvolwassenen met schulden. ONSbank helpt jongvolwassenen om weer grip te krijgen op hun financiële situatie door samenwerking tussen jongvolwassenen en schuldeisers. De twee partijen ontmoeten elkaar en gaan open het gesprek in om te kijken naar oplossingen. Daarnaast gaan de jongeren ook aan de slag met levensvragen als: Wie ben ik? Wat wil ik? En wat kan ik? Dit gebeurt in trajectvorm: de jongvolwassenen in Next Level komen uit het basistraject van ONSbank.

Next Level

Tijdens het ons gesprek ging het voornamelijk over het onderwerp waar wij bij GeestKracht veel mee bezig zijn: jongerenparticipatie. Daarnaast hebben we gesproken over hoe het project verloopt, waar ze nu mee bezig zijn en in welke fase het project zit. Next Level is nu het derde traject met jongvolwassenen aan het afronden en in november begint het vierde traject. Het project is dus al langere tijd bezig en heeft al een heleboel bereikt. Zo heeft ONSbank een goed contact met schuldeisers als het CAK, DUO en deurwaarders. Ook zijn ze bezig met een podcast en is er een nationale schuldhulproute gemaakt, speciaal voor jongeren. Hier heeft een ervaringsdeskundige die voortkomt uit een van de trajecten, aan meegewerkt. Een andere ervaringsdeskundige heeft een track gemaakt voor een congres van het CJIB en de RDW. Er wordt dus veel gedaan samen met de ervaringsdeskundigen/jongvolwassenen. ONSbank heeft al bij veertig gelegenheden hun kennis gedeeld en beleid beïnvloed.

Samenwerking met jongvolwassenen is de basis

Het project Next Level werkt nauw samen met de ervaringsdeskundigen uit de trajecten. Zo zit er een ervaringsdeskundige bij elk kennismakingsgesprek tussen ONSbank en een nieuwe jongvolwassene. Ook kijkt ONSbank goed welke interne overleggen voor de ervaringsdeskundigen van belang zijn en welke niet.
Dus soms zitten ervaringsdeskundigen bij tactische overleggen, maar lang niet altijd. Bij reguliere overleggen en meedenksessies zit echter altijd een ervaringsdeskundige. Dit is ook makkelijker gemaakt door een ervaringsdeskundig medewerker aan te nemen binnen het projectteam. Er kan bij het basistraject van ONSbank wél nog meer gedaan worden met ervaringskennis: het ophalen van deze kennis, bewustwording van de deelnemers op dit vlak en deze kennis in praktijk brengen. Het is namelijk meerdere keren voorgekomen dat deelnemers van het basistraject bij ONSbank terugkwamen met financiële vraagstukken.

Mocht je meer willen weten over dit project, kijk dan even hier. Ik ga verder met het inplannen van andere werkbezoeken en kom binnenkort terug met een nieuw artikel. Tot dan.

Leon van der Aa, duovoorzitter Team GeestKracht

Meer werkbezoeken?